17

DEN HAAG – De productie van het omstreden Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF heeft te kampen met enorme problemen op het gebied van de software, het onderhoud en de betrouwbaarheid van het vliegtuig.

Uit een gelekt Pentagon-rapport dat in handen is van persbureau Reuters, blijkt dat het gevechtsvliegtuig door de vele computersystemen kwetsbaar is voor raketinslagen en onweer. Ook zou vliegtuigbouwer Lockheed nog niet alle software hebben geleverd en bevat de reeds toegepaste software veel fouten. Door de problemen lijkt het onmogelijk dat de VS de JSF halverwege 2015 in gebruik kan nemen.

Het JSF-programma, in 2001 gestart en inmiddels jaren achter op schema, is met bijna 400 miljard dollar aan kosten het duurste wapenprogramma uit de Amerikaanse geschiedenis. Vanwege de vertragingen zijn de kosten inmiddels al 70 procent hoger uitgevallen dan was gepland. Lockheed produceert de JSF samen met Nederland, Groot-Brittannië, Canada, Australië, Noorwegen, Italië, Turkije en Denemarken.

Al ver voordat het Nederlandse kabinet met een Kamermeerderheid november vorig jaar in al haar wijsheid besloot om voor 5 miljard euro 37 JSF’s aan te schaffen, die massavernietigingswapens kunnen afwerpen, was reeds bekend dat de productie van het gevechtsvliegtuig te kampen had met ernstige problemen. Desondanks reageert de huidige minister Hennis van Oorlog & Defensie uiterst laconiek door het “goed nieuws” te noemen dat het Pentagon het JSF-project kritisch volgt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

[…] toestel met problemen met de software, het onderhoud en de betrouwbaarheid. Hennis heeft het …Kabinet kocht JSF-kat in de zakRavage, webzineZorgen Udense politiek na uitgelekt rapport over onveiligheid JSFOmroep […]

9 jaren geleden

[…] het toestel met problemen met de software, het onderhoud en de betrouwbaarheid. Hennis heeft het …Kabinet kocht JSF-kat in de zakRavage, webzineZorgen Udense politiek na uitgelekt rapport over onveiligheid JSFOmroep […]