01

Het album Come Kingdom Come van de Amerikaanse kunstenares Maile Colbert is de derde uitgave van het label Two Acorns dat wordt gerund door Will Long van de muziekgroep Celer. Degene die bekend is met het werk van Celer weet dat dit een garantie biedt voor hoge sferische muzikale kwaliteit, alsmede veel aandacht voor de vormgeving van de uitgaven.

Come Kingdom Come sluit naadloos aan bij dit concept. Het is een opera, gebaseerd op het religieuze boek Openbaringen en een gedicht van haar broer Ian Colbert. De teksten worden gezongen door de klassiek opgeleide sopraan Gabriela Crowe. De muziek is gecompeneerd door Maile Colbert, die mede verantwoordelijk is voor de inhoud van dit project. Maile Colbert is als geluids-/videokunstenares werkzaam in Lissabon en New York.

Het album omvat een prachtige mix van warme drones, klassieke muziek, experimentele elektronische muziek, psalmen en field-recordings. Come Kingdom Come is opgedragen aan Dani, de vrouw van Will Long, die een aantal jaren geleden op jonge leeftijd is overleden. Openbaringen is het laatste boek van het Nieuwe Testament en staat vol met de meest verschrikkelijke zaken voordat de aarde zal vergaan en beloftes voor als je naar de hemel gaat.

De atmosfeer van het album is echter verrassend anders met het beeld dat ik heb meegekregen van dit voorspellende boek. De muziek is eerder melancholiek, meditatief en rustgevend te noemen. Colbert creëert een kalme intense sfeer en combineert de klassieke stem van Gabriela Crowe met haar elektronische muzikale wereld. Haar stem speelt op bepaalde momenten een leidende rol, dan weer is haar stemgeluid een repeterende sample die samenvloeit met tonen die doen denken aan het geluid van een kerkorgel of houten blaasinstrumenten.

De laatste compositie is gebaseerd op het gedicht Song for The End of Time van Ian Colbert. De stem van Crowe is gefilterd en ver weg gemonteerd, als het ware geïntegreerd in de abstracte elektronica. Come Kingdom Come is een prachtige interpretatie van het einde der tijden. Meestal leiden dergelijke interpretaties tot veel drama, geweld en angst. Maile Colbert heeft er echter een waardig afscheid van weten te maken, een wereldwijde troost voor degenen die een dierbare hebben verloren.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties