02

WASHINGTON – Twintig jaar na de Oslo-akkoorden is een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk alleen maar moeilijker geworden, vinden veel Israëli’s.

Dat blijkt uit een recente peiling van Zogby Research Services, meldt persbureau IPS. De poll toont aan dat nog amper een derde van de Israëli’s (34 procent) en van de Palestijnen (36 procent) gelooft in een zogenaamde tweestatenoplossing. Deze optie blijft wel de populairste voor beide groepen, maar geniet de steun van 74 procent van Israëli’s tegenover slechts 47 procent van de Palestijnen.

“De tweestatenoplossing die de meeste mensen voor ogen hebben, gaat uit van de Israëlische noden, en niet de Palestijnse”, zo verklaart Jim Zogby, voorzitter van Zogby Research Services en het Arab American Institute, het verschil. “Hadden we details vermeld zoals de grenzen van 1967 en een Palestijnse hoofdstad in Oost-Jeruzalem, dan zouden de Israëli’s minder positief zijn geweest.”

Uit de peiling blijkt tevens dat de opvattingen bij Palestijnen doorgaans dezelfde blijven over de generaties heen, terwijl jonge Israëli’s hardere standpunten innemen dan hun oudere landgenoten. “Er worden onevenredig veel kinderen geboren in gezinnen van orthodoxe joden en kolonisten”, meent Zogby. “De generatie van Israëli’s die toenadering zocht met de Palestijnen twintig jaar geleden was ook veel beter voorbereid. Diegenen die naar Oslo kwamen, kenden Palestijnen.”

Volgens Zogby is dat vandaag de dag wel even anders. “Met al het cynisme en scepticisme dat in beide kampen is toegenomen, zien we een golf van verzet tegen alles wat als ‘normalisering’ geldt.” De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, spant zich momenteel in om het vredesproces te redden. In de komende weken wil hij een raamakkoord voorleggen aan de Israëlische en Palestijnse leiders. Weinig waarnemers geloven echter in een gunstige uitkomst van de onderhandelingen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Waarom niet even vermelden dat de Palestijnse kinderen door hun staatstelevisie, scholen en moskeeën worden geindoctrineerd met Jodenhaat? Dat is nog even wat erger.
http://likud.nl/category/geselecteerd/clips/