13

ISLAMABAD – Een vredesactivist uit Pakistan, die een juridische procedure voert tegen een voormalig CIA-staflid wegens een Amerikaanse dodelijke drone-aanval, is sinds vorige week spoorloos.

Volgens Shahzad Akbar van de Foundation for Fundamental Rights werd Karim Khan vorige week woensdagnacht in zijn huis in de garnizoensstad Rawalpindi aangehouden. Circa twintig ‘veiligheidsfunctionarissen’ hebben de man meegenomen, waarna er niets meer van hem is vernomen. Volgens de vrouw van Khan droegen de mannen politie-uniformen, maar hebben ze zich niet geïdentificeerd. Akbar denkt niet dat het Pakistaanse agenten zijn geweest, want dan zou Khan binnen 24 uur zijn voorgeleid.

Sinds de zoon van Khan en een broer in 2009 om het leven kwamen als gevolg van een Amerikaanse aanval met een drone, een onbemand gevechtsvliegtuigje met explosieven aan boord, probeert de vredesactivist aan te tonen dat zijn familieleden ten onrechte zijn gedood. In 2010 diende Khan een aanklacht in tegen de Amerikanen wegens de aanval. November vorig jaar nam de vredesactivist nieuwe juridische stappen tegen de VS na een aanval met drones in het noordwesten van het land.

Door de ontvoering is Khan’s bezoek aan Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, waar hij volgende week gesprekken zou voeren met parlementariërs, vooralsnog op losse schroeven komen te staan. Hij zou zijn persoonlijke ervaringen met Amerikaanse drones, alsmede de impact die de dodelijke aanvallen hebben op de Pakistaanse bevolking, met de politici willen delen. Als onafhankelijk journalist heeft Khan diverse drone-aanvallen onderzocht.

In de loop der jaren zijn honderden Pakistanen ontvoerd door leden van hun eigen politie- en inlichtingendiensten. Het gaat in de meeste gevallen om Taliban-sympathisanten, mensenrechtenactivisten of journalisten die als ‘lastig’ bekend staan. De meeste ontvoerde Pakistanen worden vastgehouden in onbekende verblijven van de inlichtingendienst ISI. Sommigen komen na een paar dagen weer boven water, anderen pas na jaren. Een onbekend aantal Pakistan is tijdens hun verdwijning vermoord.

Ook Amnesty International is de mening toegedaan dat de VS ten onrechte burgers van Pakistan doodt. In sommige gevallen gaat het mogelijk om oorlogsmisdaden of buitengerechtelijke executies. Amnesty onderzocht de toedracht van 45 drone-aanvallen die tussen januari en augustus 2013 plaatsvonden in Waziristan, Noord-Pakistan. Ze deden daarnaast specifiek veldonderzoek naar negen aanvallen, waarbij ernstige aanwijzingen bestaan dat deze in strijd waren met internationaal recht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties