16

ISLAMABAD – Na een acht dagen durende ontvoering is Karim Khan vrijgelaten. Onbekenden hebben de man gemarteld om informatie te verkrijgen over zijn netwerk tegen drone-aanvallen.

Khan, die in een juridische strijd gewikkeld is met Pakistan en de VS vanwege de inzet van illegale dodelijke drones tegen Pakistaanse burgers, werd vorige week woensdag door een twintigtal personen aangehouden in zijn woning en ontvoerd. Volgens zijn advocaat is hij de hele week gemarteld en ondervraagd en werd hij donderdagavond laat geblinddoekt achtergelaten in een buitenwijk van Islamabad.

Khan zou op twee verschillende plaatsen zijn vastgehouden. Hij werd ‘ondervraagd’ over veel mensen van wie hij niets afweet, onder meer over slachtoffers van drone-aanvallen. Om de man aan het praten te krijgen, pasten zijn ontvoerders diverse martelpraktijken toe. Zo zou Khan voortdurend zijn uitgescholden en werd hij met een stok geslagen op armen, benen en handpalmen. Tijdens de verhoren was hij geblinddoekt en aan handen en benen geketend.

Bij zijn vrijlating werd Khan gewaarschuwd om niet naar de media te stappen. Volgens zijn advocaat Shahzad Akbar van de Foundation for Fundamental Rights zijn er zeker meerdere Pakistaanse overheidsdiensten betrokken geweest bij de ontvoering. Momenteel lopen er ruim 900 juridische procedures met betrekking tot vermeende verdwijningen uitgevoerd door de Pakistaanse staatsveiligheids- en inlichtingendiensten. De Pakistaanse politie ontkent achter de ontvoering te zitten.

Sinds de zoon van Khan en een broer in 2009 om het leven kwamen als gevolg van een Amerikaanse aanval met een drone, een onbemand gevechtsvliegtuig met bommen aan boord, probeert de vredesactivist aan te tonen dat zijn familieleden ten onrechte zijn gedood. In 2010 diende Khan een aanklacht in tegen de Amerikanen wegens de aanval. November vorig jaar nam de vredesactivist nieuwe juridische stappen tegen de VS na een aanval met drones in het noordwesten van het land.

Volgende week woensdag is Karim Khan te gast tijdens een bijeenkomst in het Humanity House in Den Haag. Hij spreekt dan onder meer over zijn bevindingen omtrent de Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan. Dit gebeurt zonder enige vorm van proces en geregeld wordt het internationaal recht hierbij geschonden. Door deze aanvallen zouden al duizenden mensen om het leven zijn gekomen, waaronder vele onschuldige burgers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties