21

DEN HAAG – Centrale opslag van vingerafdrukken is in strijd met het recht op privacy en dus onrechtmatig, zo oordeelt het Gerechtshof. Privacy First noemt de uitspraak “baanbrekend”.

Het Gerechtshof Den Haag acht de centrale opslag van vingerafdrukken een ‘ongeschikt middel’ om identiteitsfraude met reisdocumenten te voorkomen. Dit kan volgens het Hof ‘tot geen andere conclusie leiden dan dat de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer die gevormd wordt door de centrale opslag van vingerafdrukken, niet gerechtvaardigd is.’ Hiermee wordt eventuele toekomstige centrale opslag van vingerafdrukken juridisch onmogelijk gemaakt.

Sinds in 2009 de nieuwe paspoortwet in werking trad, dienden Nederlandse burgers verplicht vier vingerafdrukken af te staan, twee meer dan Europese richtlijnen aangeven. Het ministerie van Justitie wilde alle informatie in een centrale database opslaan, waar de AIVD vrij toegang tot zou krijgen. In mei 2010 dagvaardden Privacy First c.s. de Nederlandse Staat, maar werden niet-ontvankelijk verklaard. Mede onder druk van deze rechtszaak werd de opslag van vingerafdrukken in de zomer van 2011 voor onbepaalde tijd stopgezet.

Privacy First beschouwt de uitspraak van het Hof “als een grote overwinning voor alle burgers die zich de laatste jaren tegen centrale opslag van vingerafdrukken hebben verzet.” De uitspraak maakt tevens “de weg vrij voor Privacy First (en andere maatschappelijke organisaties) om in het algemeen belang rechtszaken te kunnen blijven voeren ter behoud en bevordering van het recht op privacy.” De Staat kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

De uitspraak volgt op een eerder door vingerafdrukweigeraars behaald succes. Want sinds vorige maand kunnen burgers weer een id-kaart aanvragen zonder dat ze daarbij een vingerafdruk hoeven af te staan. De regels zijn wegens aanhoudende protesten en gevoerde processen per 20 januari veranderd. Alleen voor de aanvraag van paspoorten is het geven van vingerafdrukken nog verplicht. Het aantal afdrukken dat een burger moet afstaan voor een paspoort is teruggebracht van vier naar twee.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
M.J. de Loo
10 jaren geleden

Het lijkt wel of de Maffia aan het bewind is…

Rob
10 jaren geleden

Plasterk kennende zal hij zich hier niet aan storen en de AIVD ook niet!