22

DEN HAAG – Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland en Friesland verzetten zich tegen de bouw van windmolens vlak voor de kust. Ondernemers vrezen banenverlies als gevolg van minder toeristen.

De vier provincies vinden dat er ‘onvoldoende informatie voor het kabinet is om onomkeerbare besluiten te nemen’ over het bouwen van windmolens binnen zichtafstand voor de Nederlandse kust. Dat lieten ze woensdag weten in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken). Er zijn ‘nog teveel onzekerheden over de lokale en regionale effecten op de ecologie en de recreatie.’

In het Nationale Energie-akkoord is afgesproken dat in 2023 16 procent van de energie duurzaam moet worden opgewekt. Om aan die doelstelling te voldoen laat het ministerie van Economische Zaken een haalbaarheidsonderzoek doen naar windmolenparken binnen de 12-mijlszone. Die zone, ruim 22 kilometer uit de kust, markeert de Nederlandse territoriale wateren. In maart neemt het kabinet een besluit over energiewinning met windmolens voor de kust.

Ook ondernemers in de toeristische sector maken zich grote zorgen over de komst van windmolens binnen zichtafstand. Volgens Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers, verpesten de windmolens het uitzicht en verminderen ze het gevoel van vrijheid aan de kust. Ondernemers aan de kust zullen tientallen miljoenen euro’s mislopen doordat er minder toeristen komen.

De overkoepelende organisatie Gastvrij Nederland, waar Recron onderdeel van is, wil dat de windmolens verder uit de kust worden geplaatst. Volgens onderzoek door Buck Consultants International in opdracht van de kuststeden gaat het voornemen van het kabinet de toeristische sector jaarlijks 100 miljoen euro kosten. Ook zullen er zo’n 3000 banen verloren gaan. De gemeente Zandvoort en Noordwijk hebben de inwoners gevraagd een petitie tegen windmolens te tekenen.

Voor de Nederlandse kust liggen nu twee windmolenparken. Die voor IJmuiden ligt net buiten de 12-mijlszone op ongeveer 23 kilometer. Voor Egmond aan Zee ligt een windmolenpark op 10 kilometer uit de kust. Daarnaast heeft de overheid al een vergunning afgegeven voor nog eens twaalf windmolenparken. Voor drie daarvan wordt de bouw ook al daadwerkelijk voorbereid. Al die parken liggen buiten de 12-mijlszone.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Renze Bidde
8 jaren geleden

Het is inderdaad walgelijk. Wat een af-schuwelijke windmolens. Wat zonde van de mooie Nederlandse kust. De regering moet wel gek geworden zijn. Wat een smerige dingen die molens. Het lijkt wel een 1 april grap, je kunt je nauwelijks voorstellen dat ze de prachtige Noordzee, die al zoveel duizenden jaren een mooie kust had, gewoon vernielen. Te triest voor woorden dit. Alleen een kip zonder verstand zal zoiets zijn eigen kust (en het toerisme) aandoen. Deze regering mag opdonderen. Je wordt er ziek van.