25
Massa-arrestatie voor het gerechtsgebouw in Moskou

MOSKOU – Maandag veroordeelde de Russische staatsrechtbank zeven tegenstanders van Poetin tot gevangenisstraffen variërend van 2,5 tot 4 jaar.

De acht links-radicalen werden schuldig bevonden aan de ongeregeldheden en ‘aanvallen’ op de politie tijdens een betoging op 6 mei 2012 die in het teken stond van de aanstaande beëdiging van president Vladimir Poetin. Het proces tegen de acht, van wie sommigen al bijna twee jaar vastzitten, wordt gezien als een poging van het Kremlin om critici de mond te snoeren.

Zeven tegenstanders van de president moeten 2,5 tot 4 jaar de cel in. Een van hen kwam er met een voorwaardelijke celstraf vanaf. Voorafgaand aan de zitting hadden zich honderden sympathisanten van de beschuldigden bij de rechtbank verzameld. De politie pakte zo’n 420 mensen op die volgens agenten de weg blokkeerden of probeerden door een politiekordon te breken. Bij een protest in Sint-Petersburg zijn ongeveer 60 van de 100 betogers aangehouden.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton laat via haar woordvoerder weten “ongerust” te zijn over de vonnissen en wat die betekenen voor de vrijheid van meningsuiting en het recht om samen te komen in Rusland. Ook zorgen de “tekortkomingen in het proces en het lange voorarrest opnieuw voor vragen over de staat van justitie.” De arrestaties buiten de rechtbank baren haar nog eens extra zorgen, zo laat ze weten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties