28
De veroordeelde Ploegschaaractivisten Gregory Boertje-Obed, Sister Megan Rice en Michael Walli.

KNOXVILLE (VS) – Een non is door een Amerikaanse rechtbank tot drie jaar cel veroordeeld wegens het binnendringen van een nucleair militair wapencomplex. Twee anderen kregen ruim vijf jaar celstraf opgelegd.

De 84-jarige zuster Megan Rice drong op 28 juli 2012, samen met de 64-jarige Michael Walli en de 59-jarige Greg Boertje-Obed, een opslagplaats voor hoogverrijkt uranium, gevestigd op het National Security Complex in Oak Ridge in de Amerikaanse staat Tenessee, binnen. Met een betonschaar knipten zij de vier hekken rond het complex door. Ze werden niet opgemerkt door de camera’s, want die waren defect. De gewapende beveiligers waren door het vele wild in de omgeving weinig alert op indringers.

Binnen in het gebouw hingen ze een spandoek met een vredesboodschap op en spanden afzettingslint uit om de nucleaire misdaadlocatie aan te geven. Met hamers begonnen ze in het zwaarst beveiligde deel van de opslagplaats op de installatie met hoogverrijkt uranium in te beuken. Vervolgens werden de muren bespat met meegebracht eigen bloed en werden er leuzen als ‘de vrucht van gerechtigheid is vrede’ en ‘werk voor vrede niet voor oorlog’ gespoten.

Na hun vredesactie, waarbij de activisten zich na een urenlang verblijf vrijwillig lieten arresteren, moest het militaire Y-12-complex dat wereldwijd bekend staat als het Fort Knox voor nucleair wapenmateriaal, tijdelijk worden gesloten. Tevens werd het beveiligingspersoneel opnieuw getraind en het contract met de betrokken aannemers verbroken. Het trio werd, zonder proces, linea recta na aanhouding gevangen gezet in de bajes op grond van de terrorismewetgeving.

Tien maanden later vond het proces pas plaats. De rechtbank achtte het trio schuldig aan sabotage en plundering van overheidsbezit. Megan Rice kreeg drie jaar celstraf opgelegd, Michael Walli en Gre Boertje-Obed vijf jaar en twee maanden. Opvallend aspect hierbij was dat Rice de rechter opriep geen genade met haar te hebben. “Tot aan mijn dood in mijn cel te mogen blijven is de grootste eer die u mij kunt bewijzen”, zei de non voordat het vonnis werd uitgesproken.

De vredesactivisten maken deel uit van de Ploegscharenbeweging, een religieuze pacifistische stroming die zich laat inspireren door een passage uit de Bijbel, waarin de profeet Jesaja een messiaans visioen van wereldvrede schetst: “Zij zullen hun zwaarden tot ploegscharen omsmeden en hun speren tot snoeimessen.” Volgens de veroordeelden schendt de VS internationale verdragen als het Handvest van de VN en de Neurenbergse principes door kernwapens te blijven produceren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties