29

STRAATSBURG – Auto’s in Europa worden vanaf volgend jaar voorzien van een kastje dat bij een ernstig ongeval automatisch hulpdiensten oproept. Privacy First is woest en noemt het een spionagekastje.

Een meerderheid van christendemocraten en sociaaldemocraten in het Europees Parlement (EP) stemde woensdag in met een nieuwe wet over een verplicht eCall-systeem in nieuwe auto’s vanaf uiterlijk oktober 2015. Namens Nederland hebben de ANWB, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en EU-commissaris Neelie Kroes hierop aangedrongen. Het systeem is bedoeld om hulpdiensten automatisch te waarschuwen na een ongeluk. Daardoor worden hulpverleners sneller naar de juiste plek geleid. Het Europees parlement schat dat door eCall jaarlijks 2500 levens kunnen worden gered.

Tegenstanders binnen het EP stellen dat eCall nauwelijks bijdraagt aan de verkeersveiligheid en de privacy bedreigt. Volgens Judith Sargentini, Europarlementariër voor GL, creëert het systeem slechts schijnveiligheid en is de wet een cadeautje voor de auto-industrie. “Het eCall-apparaat weet altijd waar je bent, kan zelfstandig verbinding maken met de systemen van de fabrikant en kan niet worden uitgezet. Een recept voor misbruik”, aldus Sargentini.

Ook Privacy First is niet bijster gelukkig met het besluit van het EP. “Door eCall worden bij een ongeval automatisch de 112-hulpdiensten opgeroepen. Het eCall-alarmsysteem laat echter ook een spoor van locatiedata achter zonder dat de automobilist daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. Het systeem wordt immers verplicht ingebouwd en er zit geen aan/uitknop op, maar laat wel continu sporen (metadata) achter in omringende GSM-netwerken”, laat een woordvoerder weten.

Het systeem vormt dan ook een directe bedreiging voor de privacy van iedere Europese automobilist, zo vindt Privacy First. “Het systeem zal bovendien voor andere doelen en door andere organisaties kunnen worden gebruikt dan louter voor de verkeersveiligheid. Denk aan politie en justitie, verzekeraars, belastingdienst, geheime diensten en mogelijk zelfs criminele groeperingen.”

Het stuit de privacywaakhond ook tegen de borst dat er van een maatschappelijk debat over eCall nauwelijks sprake is geweest. “Verplichte invoering is daarmee niet alleen onrechtmatig, maar ook ondemocratisch. Nadat de Nederlandse bevolking enkele jaren geleden massaal het rekeningrijden naar de prullenbak verwees, dreigt diezelfde bevolking nu via een Europese achterdeur alsnog met spionagekastjes in de auto te worden opgezadeld.”

Privacy First grijpt in zodra het recht op privacy massaal geschonden dreigt te worden. Indien het eCall-systeem in Nederland verplicht wordt ingevoerd zal Privacy First een rechtszaak beginnen om dit ongedaan te maken. De digitale waakhond is bereid om daarvoor door te procederen tot aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg en ziet de uitkomst van een dergelijke rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
10 jaren geleden

Lijkt me sterk dat de auto zonder dat ding niet rijdt. Natuurlijk kun je het uitzetten. Gewoon een schakelaar in de voedingskabel. Maar wat heb je eraan om hem uit te schakelen? Je wil het, of je wil het niet. Ik zou een manier vinden om het te verwijderen, zonder dat het de werking van de auto beinvloedt. Maar het wordt natuurlijk wel in de APK eisen opgenomen…

Hubble
10 jaren geleden

Waarom altijd negatief benaderen, Positief is als je auto gestolen wordt is ie ook snel te vinden. Daarnaast is de alarmering positief te noemen, je zult maar op een eenzame weg op de kop terechtkomen Toch. Als je kwaad in de zin hebt ja dan is dat negatief maar als je niets te verbergen hebt is het allemaal positief.

Jochem
10 jaren geleden
Antwoord aan  Hubble

Ja hoor, daar is die weer, de ‘als je niets te verbergen hebt‘ opmerking. Je hebt heel veel te verbergen, alleen besef je dat waarschijnlijk niet. Je zal bedoelen “als je niets op je kerfstok hebt”. Hier heb ik wat leesvoer voor je : http://www.ikhebniksteverbergen.nl

Jos
10 jaren geleden

Privacy is al jaren zoek denk maar aan:
pin pas, (mobile) telefoon, beveiliging camera’s, routeplanners (in de auto), GPS in “duurdere” auto, internet, cloud, traject controle en nog veel meer.
en dan vallen over een kastje wat je kans op overleven van een ongeluk vergroot.
als je daar bang voor bent moet je minimaal je telefoon thuis laten liggen en gaan fietsen.
dan is er een hele klein kans dat je niet bent te trasseren
orson welles heeft daar al in 1948 een mooi boek over geschreven, toen heten dat een fictie nu weten we inmiddels dat het non-fictie is. waarschijnlijk wist hij dat al.

Jochem
10 jaren geleden

Ja hoor, daar was die weer, ‘als je niets te verbergen hebt’ opmerking. Je hebt heel veel te verbergen, alleen besef je dat waarschijnlijk niet. Je zal bedoelen “als je niets op je kerfstok hebt”. En dan nog, is het maar de vraag of de goeden altijd moeten worden opgescheept met de maatregelen om de kwaden te pakken/straffen/etc. Het is niet omdat het kan, dat het moet. Je moet de voordelen tegen de nadelen afwegen, en ik vind hier het nadeel van mogelijke misbruik en het gebrek aan keuzevrijheid niet opwegen tegen het voordeel dat ik zeker weet dat in dit toch al overbevolkte land, waar iedereen een mobiel bij zicht heeft, de ‘hulpdiensten’ gebeld worden.

Richard
10 jaren geleden

Toch maar niet die nieuwe auto van Rutte kopen? Dan nog liever en nog goede tweedehandse Lada. Of een Zjyguli.