04

ASSEN – Activisten hebben zondagnacht het hoofdkantoor van de NAM in Assen op creatieve wijze beklad. Milieugroepering GroenFront! protesteert hiermee tegen de gaswinning in Groningen die tot aardschokken leidt.

Op de gevels van de NAM zijn over een lengte van enkele tientallen meters met zwarte verf strepen getrokken die scheuren symboliseren, veroorzaakt door een aardbeving als gevolg van gaswinning in Noordoost-Groningen. De NAM heeft de kunstzinnig beschilderde gevel laten schoonmaken en doet aangifte bij de politie, meldde een woordvoerster maandag. Hoewel het hoofdkantoor de klok rond wordt bewaakt, heeft niemand de actie opgemerkt.

In een tweet verwijst GroenFront! de NAM naar het eigen standaard-schadeformulier dat mensen kunnen invullen als hun woning schade heeft opgelopen. De milieugroepering ziet een duidelijk verband tussen de ontstane scheuren in woningen en gebouwen en de gaswinning in Noordoost-Groningen. Naar aanleiding van informatie van geologen en lokale bewoners is GroenFront! van start gegaan met de uitvoering van schade-inspecties op alle NAM-gerelateerde locaties.

GroenFront! constateert dat Shell en Exxon, medeverantwoordelijk voor de verhoogde veiligheidsrisico’s in Noordoost-Groningen, door de verhoogde gasproductie van het afgelopen jaar zichzelf schade hebben berokkend. “Een hevige aardbeving zou ook schade kunnen aanrichten aan de gaswinningslocaties in de regio”, zo laat een woordvoerder weten. “Het is zeer waarschijnlijk dat op afzienbare termijn meerdere NAM- en Shell-locaties getroffen zullen worden.”

De gaswinning heeft gedurende de eerste twee maanden van dit jaar geleid tot maar liefst 17 aardschokken. Daarvan was de aardbeving bij Leermens op 13 februari met een kracht van 3.0 de zwaarste. Het KNMI registreerde verder schokken in onder meer Woltersum (1.2), Westerwijtwerd (1.7), Froombosch (1.3), Loppersum (1.5), Zevenhuizen (1.5), Noordbroek (1.1), Zuidwolde (1.0), Nieuwolda (1.2), Rottum (1), Garmerwolde (1.1) en Woudbloem (1.4).

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties