07

HAMM (D) – Zakenlieden die via de internationale boekingssite hotel.info een kamer op een hotel reserveren, krijgen nu ook gratis advies om hun verblijf afluistervrij te maken, en te houden!

‘Zelfs als je niets verkeerd doet, wordt je in de gaten gehouden’, zo citeert de populaire boekingssite hotel.info klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaan, die voorheen werkzaam was als systeembeheerder bij de National Security Agency (NSA), lekte in de zomer van 2013 informatie waaruit bleek dat zijn voormalige werkgever wereldwijd op grote schaal via internet de privacy van het individu aantast. Sindsdien berichten de internationale media er vrijwel dagelijks over.

De privacy, met name van zakelijke klanten, neemt dan ook een steeds belangrijkere plaats in, zeker binnen het hotelwezen. Door privacy te garanderen vormt de hotelsuite dé uitgelezen mogelijkheid voor het maken van lucratieve zakendeals, zo stelt het management van hotel.info. Gebruik makend van de ontstane wereldwijde algehele staat van paranoïa publiceert de Duitse boekingssite op hun website een blog met tips hoe men die ongewenste afluisterpraktijken van de NSA kan omzeilen.

Zakenlieden die een hotelsuite voor een deal of andere gevoelige kwesties reserveren, doen er volgens de boekingssite verstandig aan allereerst diverse aanwezige technische apparaten door een veiligheidsexpert – een beetje bedrijf heeft er een in dienst – te laten onderzoeken op betrouwbaarheid. Denk hierbij aan tv, telefoon, rookmelder, dvd-speler, fotolijsten, klokken, stopcontacten en spiegels, alles kan afluisterapparatuur en/of een camera bevatten.

Daarnaast krijgt de zakelijke klant tips in de schoot geworpen om afluisterpraktijken via de laptop en smartphone tegen te gaan. Zo wordt gewaarschuwd voor het gebruik van Google en Facebook, bedrijven die vrijwillig persoonsgebonden informatie afstaan aan de NSA, spionage-internetbedrijven zogezegd. ‘Beveilig je zoekopdracht, raadpleeg Startpage die jouw zoekopdracht codeert en je ip-adres niet vastlegt’, adviseert hotel.info. ‘Surf anoniem met gebruikmaking van een Tor‘ en ‘Houdt je chats privé met OTR zoals Pidgin’s encryption of Cryptocat‘.

De camera op je mobieltje kun je maar beter afplakken, want de NSA kan er gebruik van maken, zelfs wanneer het kreng uitstaat. ‘De NSA voerde in het besturingssysteem van Android een code in welke toegang verschaft tot driekwart van alle smartphones in de wereld’, meldt de boekingssite. De zakenman wordt geadviseerd gebruik te maken van een app als Seescrypt die gecodeerde berichten verzendt. Het meest adequate middel: dump je smartphone, stop met Facebook, Twitter, LinkedIn, Skype, Google en schakel gps-instellingen uit.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Lees verder via Ravage. […]