Heeft iemand Barbara B. gezien? U weet wel, de populaire televisieprofessor in de markteconomie (VVD) van de Universiteit van Amsterdam (UvA), die naast haar onvoorwaardelijke liefde voor de vrije markt ook als hobby heeft: P.C. Hooftstraat, Zuidas, P.C. Hooftstraat. Met als tussenstop de UvA, want naast het hoogleraarschap is ze directeur van SEO, het wetenschappelijk instituut van de UvA dat onafhankelijk onderzoek doet voor het bedrijfsleven.

77a79ac9-4a6a-453c-b3e8-f0b4c9a78dab_AV_Chapallaz_Baarsma_previewVervolgens beunde Barbara bij aan de praattafels van de publieke omroep waar ze keer op keer de economische toestand van ons land mocht uitleggen. B. is het CBS en CPB in één persoon. Je zag haar fanatiek in feministische panels voor hoogopgeleide vrouwen optreden waarin ze met ‘collega rolmodel’ Heleen Mees de Nederlandse vrouwen de les leest over hun gebrek aan carrièredrang. Het is overigens een publiek geheim dat B. (en Mees in haar goede tijd) graag schijt op laag opgeleide seksegenoten vanwege de onderliggende boodschap: kijk mij toch succesvol zijn!

Zou het onderzoek van vorig jaar de reden zijn van haar plotselinge onzichtbaarheid? De professor had onderzoek gedaan naar belastingontwijking in Nederland voor partijgenoot (toenmalig) staatssecretaris Frans Weekers. De professor beweerde bij de presentatie van haar rapport, alsof ze aan tafel bij DWDD zat: “Nederland is geen belastingparadijs, we zijn niet ten nadele van de ontwikkelingslanden, en de 12.000 brievenbusfirma’s in ons land leveren de schatkist 3 miljard op.” Kassa! “Gunstig voor de werkgelegenheid”, voegde ze hier glunderend aan toe. Met andere woorden, een paar duizend advocaten, accountants, fiscalisten en nog wat vrije jongens op de Amsterdamse Zuidas verdienen zo’n vierhonderd euro per uur aan geniepige financiële constructies.

Dat de geldjongens en meisjes van de Zuidas een vet belegde boterham verdienen ten koste van de allerarmsten in de wereld is geen nieuws. Hun werk kun je in één zin samenvatten: de één zijn dood is de ander zijn brood. Doen wij het niet dan doen andere landen het, meldde B. dan ook bij verschijning van haar rapport – wat in tegenspraak is met haar bewering dat ons land geen belastingparadijs is. De politiek wil er ook niets van weten, want de middenpartijen besloten begin 2013 dat Nederland geen belastingparadijs is en Weekers zorgde voor een cover up. Waarmee de term in de Tweede Kamer taboe werd verklaard.

Wat blijkt? In die Hollandse brievenbusfirma’s waar SEO onderzoek naar deed werd ook geld, gestolen van de bevolking van Oekraïne, ondergebracht door de criminele kliek van Janoekovitsj. Op de Nederlandse ambassade in Kiev zijn avonden georganiseerd om uit te leggen hoe dergelijke klusjes geklaard kunnen worden (oftewel cursussen witwassen). Zo verdwenen miljarden – terwijl de EU pas heeft besloten Oekraïne te steunen met 11 miljard. En wie betaalt dat? Juist.

Het is bekend dat een werkloze – nog zo’n menssoort die de professor graag mag vertrappen – het moeilijk krijgt wanneer deze op een feestje vertelt wat hij of zij doet. Een werkloze wordt immers gezien als een crimineel. Wat zou Barbara B. vertellen op een feestje? Natuurlijk beweegt de professor zich onder hoogstaande beschaafde medemensen, maar dat zal gesprekken opleveren waar je liever niet aan denkt. 

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties