13

DEN HAAG – Vanaf 1 januari 2015 worden draadloze slimme energiemeters landelijk ingevoerd. Daartoe heeft het kabinet besloten. Pryvacybehartigers hameren op de risico’s, weigeren is een optie.

Nederlandse netbeheerders worden verplicht om de komende jaren aan alle huishoudens slimme energiemeters aan te bieden, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Met de via internet uitleesbare gas-/elektrameter krijgen consumenten meer inzicht in hun eigen verbruik, zo luidt de boodschap. De klus begint op 1 januari volgend jaar en dient in 2020 geklaard te zijn.

Het zelf specifiek bijhouden van het verbruik zou tot energiebesparing moeten leiden, al vallen de resultaten op basis van de uitrol van de eerste 600.000 slimme meters, een pilot, ronduit tegen. De energiebesparing valt procenten lager uit, 0.9 in plaats van de door experts verwachte 3.7 procent op het gasverbruik. Hieruit kan worden geconcludeerd dat met de slimme meter weinig bespaard zal gaan worden.

Pilot mislukt, einde slimme meter, zou je denken. Het kabinet echter ziet dat anders. Minister Kamp (EZ) geeft toe dat de kosten tijdens de pilot nog niet opwogen tegen de baten, maar dat wijt de minister aan het ‘stadium van de uitrol’. Een ander ‘groot voordeel’ van de slimme meter zou zijn dat meterstanden niet langer meer handmatig hoeven te worden doorgegeven en gecontroleerd, omdat dat via internet gebeurt. Ook kunnen stroomnetten daardoor in de toekomst efficiënter worden beheerd.

Tegenstanders van de draadloze slimme meter zien een nieuw spionagekastje opduiken in de samenleving dat bovendien eenvoudig kan worden gehackt. Een relatief eenvoudige manier voor inbrekers om uit te vinden wanneer een huishouden met vakantie is. De meters kunnen de data ook elk kwartier doorgeven zodat het energieverbruik exact en bijna real time in kaart wordt gebracht. Dit helpt de energieleveranciers met de inkoop en biedt hen kostenvoordelen. De energiemaatschappijen willen de slimme meters ook gebruiken om wanbetalers op afstand af te sluiten.

Verder kunnen energieleveranciers op afstand zien wat voor elektrische apparaten de consument gebruikt, hoe vaak en op welk tijdstip. Aan de hand van de beschikbare gegevens kan men de klant gerichte reclame voorschotelen, bijvoorbeeld met het dringende advies een energiezuinigere koelkast aan te schaffen. Hoe lang deze gebruikersdata bewaard blijft, is onbekend, alsmede de mogelijkheid om die te koppelen aan reeds bestaande commerciële databases.

Het aspect privacyschending door invoering van de slimme meter bleef echter de afgelopen jaren nagenoeg onbelicht binnen de politiek en media. Enkele Nederlandse energiebedrijven, denk aan Oxxio, zijn al in 2009 begonnen met het installeren van slimme energiemeters bij hun klanten. Ook zij benadrukken de besparing aan energiekosten, die dus aan de hand van de landelijke pilot zwaar teleurstelt, en reppen met geen woord over de risico’s op het gebied van de privacy.

Als consument ben je echter niet verplicht om het spionagekastje te laten installeren. Als we de cijfers van minister Kamp moeten geloven, hebben tijdens de pilot 10.200 van de 600.000 huishoudens de slimme meter geweigerd. Het aantal meters dat administratief is ‘uitgezet’ is 0,6 procent. Deze worden niet op afstand uitgelezen en functioneren als een conventionele meter, maar dan moet je wel je energieleverancier op z’n blauwe ogen geloven.

Dat relatief weinig mensen de slimme meter weigeren, zal te maken hebben met de wijze van voorlichting. De gemeente Amsterdam nam vorig jaar deel aan de pilot. De uitverkorenen kregen van netbeheerder Liander, waar Amsterdam grootaandeelhouder van is, een brief toegezonden waarin slechts de ‘voordelen’ werden benadrukt maar niet werd vermeld dat weigeren van de slimme meter een optie is. Dit werd overigens wel vermeld in de begeleidende brochure, maar na het lezen van de jubelbrief van Liander zullen weinigen de moeite hebben genomen die nog door te nemen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lensen
10 jaren geleden

Dit zou i.v.m. privacy toch door de regering onwettig moeten worden verklaard.
waar zijn ze nu mee bezig??  een prachtige gelegenheid voor legale of illegale criminelen om je te gegevens te wijzigen door informatie te krijgen mensen lastig te vallen
Ik weiger pertinent

10 jaren geleden

het komt niet in mijn huis!!!!

andre
10 jaren geleden

als ik die kop zie van die aartsleugenaar van het cda, dan komt er bij mij die meter niet in, hij blijft dus  altijd nog liegen

W.Frankes
10 jaren geleden

Ik heb een oude meter die al aangeeft hoeveel stroom ik verbruik. Ik weet ook wat het verbruik is van al mijn stroomverbruikers in huis, wat verteld mij die meter nog meer dan?! Wat ik ook zeker weet is dat bijvoorbeeld de AIVD, de politie, de sociale dienst enz. zonder enig probleem straks inzage heeft in mijn stroomverbruik om e.e.a. te kunnen controleren. Geen kastje voor mij dus en dat zouden ze eigenlijk allemaal moeten doen!..  

10 jaren geleden

Geen kastje in mijn huis.
Niemand heeft te maken wat ik verbruik en voor welke machine.

10 jaren geleden
Antwoord aan  Erwin

Persoonsgegevens Natuurlijk, maar onxe gezondheid beschremen is voor mijn nog belangrijker.
Lees dit maar eens,

 

Protect yourself from the cancer-causing radiation of smart meters

Learn more: http://www.naturalnews.com/044376_smart_meters_radiation_cancer.html#ixzz2wgy64p3R

Kees Jonker
10 jaren geleden

Het bevreemd mij dat men telkens weer ,met allerlei zaken in de prive situatie willen doordringen is het nog niet genoeg men wil schijnbaar ook weten wanneer men naar de wc gaat ,met de rede dan weten we misschien hoe we onze water hoeveelheid kunnen aanpassen hierop.Ik heb al een hele discussie gevoerd met mijn energie leverancier die beweerde dat plaatsen van een slimme meter verplicht was. na wat speurwerk bleek dit niet zo te zijn het is toch belachelijk dat je je als burger steeds moet verdedigen tegen deze lui.Ik denk dat je je als burger dusdanig in materies moet verdiepen dat je een kop als een ketel moet hebben .gewoon een simpele wetgeving met duidelijke regelgeving die voor een ieder begrijpelijk is .en daarbij de aanbieders verbieden met een sluwe manier je een dergelijk apparaat te laten installeren .mijn advies is weg met al die zooi.en de mens de mens laten straks krijgen we nog een meter op onze rug om te meten hoeveel lucht we opsnuiven ,om het daarna te gaan belasten .diegene die dit toch willen doordrijven ,in een kolenmijn laten hakken voor vele jaren ,zodat ze ook eens weten wat werken is .in plaats van dergelijke onzin te verzinnen .     

Anita Scheepmaker
10 jaren geleden

Ik bepaal zelf hoeveel ik stook en daarmee hoeveel ik ervoor bepaal…en ik vindt ht prima zo want zo concureren de energieleveranciers  elkaar lekker de markt uit!
Vooruitziend is het waarschijnlijk mogelijk dat de staat de energie geheel over gaat nemen en via de kastjes controle over de huishoudens heeft…en dus als het winter is woekerprijzen kan invoeren..
Brrrrr….nee…het voelt niet goed…m,n huidige meter doet het super…dus geen spionagekastje in mijn huis
😉

hans blien
10 jaren geleden

ik vind het persoonlijk zeer handig! het is inderdaad een fluitje van een cent om dit systeem te hacken, in zelfs mischien uit te schakelen zodat alarm apperatuur uitgeschakeld word!
straks word mijn uitkering weer gekort of zelfs stopgezet, als ik weiger om dwangarbeid te gaan doen en dan moet er toch ook brood op de plank komen

Jaap
9 jaren geleden
Antwoord aan  hans blien

Je weet dat een alarmsysteem afgaat als het stroom eraf is? Dat zit er juist in om dit soort dingen onmogelijk te maken. Als je niets te verbergen hebt is een slimme meter een uitkomst!

10 jaren geleden

ik heb hier al zon slime meter ik zie er totoaal geen voordel van want ik moet nog steeds zelf de meterstanden door geven ook heeft het me geen cent bespaart . 

dolfijntje
10 jaren geleden

bij mij komt het ook niet in huis nog ff en je heb helemaal geen pryvacy meer

10 jaren geleden

op welke internet aansluiting gaan ze dit dan plaatsen.
als ik ze toegang tot de mijne moet geven kunnen ze het vergeten wie zegt mij dat ze dan niet mijn internetverkeer gaan bekijken wat waar en wanneer 

10 jaren geleden

Alle Bezuinigingsmaatregelen die je doet, die je doet om te besparen worden gelijk weer teniet gedaan door de prijs verhogingen  van het gas en electra. Want de leveranciers moeten wel winsten blijven maken  zoals Liander, oxxio, essent en noem ze maar op. 

Oldfireman
10 jaren geleden

Ik weet exact wat ik maandelijks verbruik  dus behoef ik geen slimme meter, daar ik zelf slim genoeg ben om mijn verbruik in de gaten te houden.Wanneer houdt dat geld verkwanselen nou eindelijk eens op.  Geef het aan de ouderen zorg.
Mensen zouden massaal deze meter moeten weigeren.

Hilde Berghmans
10 jaren geleden

Het woord zegt het al spionagekastje en het wordt niet gebruikt om energie te meten maar om te kunnen zien of er iemand bij is gekomen in je huis en er zodoende meer energie verbruikt wordt, dan kunnen zij meer uitkering e.d. besparen en ze kunnen zien wanneer je op vakantie gaat en hoelang en als je op vakantie kunt gaan dan verdien je nog te veel dus dan wordt er weer gekort en noem maar op, bij mij komt het er niet in !!!

anneke
10 jaren geleden

Nee mensen weigeren de meter wel maar als dan de monteur komt om de zo gesecht domme meter te plaatsen zeg deze nergens van te weten en heeft dan alleen de slimme meter bij en moet deze dan ook plaatsen anders moet jij de kosten betalen daarom zegen ze dat weinig mensen hem niet weigeren slim zijn ze!!!! 

Jongeneel
10 jaren geleden

Karst je komt erbij mij niet. In moet niet gekker worden al dat nazi praktijken optiefen nu 
ik bepaal zelf hoeveel ik gebruik ik,betaal er toch voor en word dat ze verdomme het land willen regeren daar Aan toe Maar niet bepalen hoe,ik moet leven 

Stone
10 jaren geleden

Daae gaat Nederland.. Slavernij.. Nieuwe wereld order, Apocalyps en jullie werken er allemaal aan mee.
verdiep  in de mensenrechten en grondwet art94.  Heel Nederland is een bedrijf die geld verdient aan hun slaven… Zelfs de daklozen. Nederlandse wetten zijn onrechtmatig..   Geloof mij niet.. ga zelf onderzoeken!!
 

10 jaren geleden

We zijn toch geen kleine kinderen. Iedereen kan zelf zijn energieverbruik in de gaten houden. Ik wil dit ABSOLUUT niet. We worden voor alles en nog wat in de gaten gehouden en dat strijkt de goede burger tegen de haren in…..Ik betaal de huur, dus IK bepaal wat er in mijn huis komt!

'S van der Put
10 jaren geleden

In de Hoeksche Waard wordt de meter de mensen door de strot geduwd met de mededeling dat nachtstroom komt te vervallen voor de gewone meter. Met andere worden, mensen worden gedwongen.  Welkom in de EUSSR. 

Adriaan Vos
10 jaren geleden

Ik dacht dat we recht hadden hier in Nederland op privacy, maar nu worden onze privacy omgezet in privacyschending! Wow Nederland we gaan de goede kant op, we worden nu erger dan de communistische landen! Jammer!

Kees
10 jaren geleden

Dit kan je simpel blokkeren door er aluminium folie omheen te wikkelen dan kunnen er geen signalen uit of in.
maar ik ben bang dat ze de woningbouw verenigingen voor hun karretje spannen die kan je namelijk niet weigeren om “onderhoud” te laten plegen omdat je tekent dat je ze binnen moet laten.
 

10 jaren geleden

dit kastje komt dr bij mij niet in,dadelijk als je te veel gas hebt gebruikt,krijgen ze klaar en sluiten automatisch,je meter af ,daar zit je dan in de kouw,houw dat maar liever in de gaten wat er in de gaten moet gehouden worden ,nederlandse staat,en jullie weten precies wat dus niet de gewone,weer wat opdringen,het wordt tijd voor wilders!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Evelina Ribbels
10 jaren geleden

dit stomme kastje komt er bij mij ook niet in ik bepaal zelf wel mijn eigen lasten en lusten en daar heb ik dat spionagegeval niet voor nodig ik weet zelf wat ik gebruik

Niek
10 jaren geleden

Voorbeeldbrief  om je slimme meter te laten verwijderen: 
http://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl/voorbeeldbrieven.html   

Kevin
10 jaren geleden

Ik ben monteur slimme meters. je hoeft niet te kiezen voor de slimme meter. je kunt ook een “domme” meter laten installeren. ik ga jullie in dit verhaal uit leggen wat de slimme meter is.Het is gewoon het fijt dat de meeste meters in Nederland aan vervanging toe zijn. tijdens mijn werk kwam ik vaker meters tegen uit de jaren 40 met een telwerk van 4 cijfers. de oude meters zijn ook meer fraude gevoelig. en met het toekomst beeld van zonnepanelen en autos die terug leveren aan het elektricitijds net heb je terugleveren telwerken nodig.Het idee achter de slimme meter sprak veel klanten aan. het word een stuk makkelijker je verbruik bij te houden. je gas en elektra standen worden automatisch door gegeven via een simkaart. dit word iedere 15 minuten gedaan. hierdoor kun je met apps en programma’s kijken wat je stroom verbruik is of was op een bepaalde dag. In de toekomst wil men iets gaan in voeren namelijk dat wanneer er weinig stroom verbruikt word op een bepaalt moment van de dag dat het tarief omlaag gaat. zo gaat men verstandiger om met je energie.De meters hebben ook een veiligheid functie. de meters kunnen (als het stroomnet door omstandigheden te veel spanning levert) uitgeschakeld worden. je kan de meter ook zelf uit zetten om je meterkast te verbouwen.Nu nog even wat over de spionage. de meters waren in het begin te slim. ze werden om de 5 minuten geüpdatet en men kon aan het verbruik zien welk type tv je had. dit was in strijd met de privacy wet dus is de meter on-noukeuriger gemaakt.Het fabeltje van de slimme meters die meer stroom verbruiken WAS waar dit was het geval met de meters van het merk Farrarie. deze meters zijn inmiddels vervangen.

kloevoet
10 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

wat is een fijt precies?

Callie
9 jaren geleden
Antwoord aan  kloevoet

Dat is net zoiets als elektricitijds net, geüpdatet en on-noukeuriger. LOL

janssen
8 jaren geleden
Antwoord aan  kloevoet

Fijt is een aandoening aan de vingertop 😉

massa
10 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

okee beste monteur ,ik ga er van uit dat je een beetje verstand heb van electra ,immers zal je de meters niet mogen plaatsen toch ?
wat nou als ik het volgende probeer te stellen,
stel de slimme meter kan nog veel meer dan dat het klootjes volk waaronder ik ook val.
stel dat de slimme meter een elektrisch modem ,een veelzijdig modem om precies te zijn is  ,als men dus weet dat elk signaal wat ook via een normaal  internet modem verloopt niets meer is dan een stroompje op een frequentie en men dus met behulp van dit stroompje en met behulp van een computer dit signaal(stroompje) omzet tot beeld  op je computerscherm (binaire code —>0011000001111001), een die dus elektra om kan zetten naar beeld en geluid ,is niet zo moeilijk in deze tijd toch ?
neem het voorbeeld van de slimme meter–> die kan detecteren wat voor machine of welk type apparaat er verbruikt—> de meter zal met behulp van vernuftige chipje`s en complexen  elektrische  schakelingen tot dit resultaat moeten kunnen komen.
anders had het geen slimme meter kunnen zijn.
dan is het voor deze meter gewoon weg kinderspel om zelfs van een lamp ( spaar halogeen led) een bewegingsdetector of ontvanger van geluid of zelf omzet mogelijkheid van beeld te kunnen creëren(kijk hoe men zonder lenzen het heelal af speuren met grote schotels waar geen lens aan te pas komt simpel door het versturen van stroompjes en frequentie`s ,en het weer opvangen van dit soort)en het dan weer omzetten naar beeld.
het moet voor gewoon boeren volk zoals wij gezien worden toch niet zo moeilijk zijn dit te begrijpen–> voorbeeld–> ik zie een leuk plaatje op het internet ik wil dit plaatje op een stukje papier zetten,ik druk op bestand afdrukken en vervolgens hoor ik de printer zijn werk doen ,door op de knop bestand afdrukken kreeg de computer een aansturings-stroompje en ging het plaatje omzetten in binaire code,vervolgens wordt dit stroompje binaire code gestuurd naar de printer,de printer ontvangt het stroompje de code en vervolgens zet deze het om in een mooi plaatje op het papier,simpel toch allemaal heh
nou durf ik te stellen dat buiten dat deze o zo slimme meter niet alleen een gevaar voor je gezondheid is,maar ook nog eens een paard van Troje door heel je huis
hier een mooi voorbeeldje van de led lamp–>https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hliHBeC1sco
en menig monteur is daar niet van op de hoogte,overigens waarom moest de gloeilamp nou echt weg uit de huizen,simpel deze kon men namelijk niet gebruiken voor de doeleinden die bepaalde groeperingen wilt bereiken,want de gloeilamp is maar een simpel ding een gloeidraadje van wolfraam in een luchtledig glazen bolletje,dat ook nog eens een veel beter lichtspectrum heeft dat de mensen niet ziek maakt.en het feit van de gloeilamp omtrent gebruik en milieu is een wassen neus.
als mensen nou toch en wat simpeler gingen kijken naar de techniek,zal men zien dat ze er niet voor ons zijn ,maar tegen ons.neem bijvoorbeeld de smart telefoon de smart tv de meedenkende wasmachine vol met detectoren,de auto`s die vol hangen met deze technieken,dadelijk verplicht systeem in de auto omdat als u een ongeval heeft er snel hulp is,de auto die op afstand moet kunnen uitgeschakeld worden verplicht al in behandeling bij het Europees hof,camera`s van a naar b ,drone`s in de lucht voor de veiligheid,gezichts-herkenning, vingerafdrukken ,biometrische gegevens het patiënten dossier ,bankgegevens vrij,netneutraliteit kapot maken,contant geld weg willen zodat men altijd kan zien wat waar wanneer en aan wie jij je zuur verdiende centjes uitgeeft,dit alles hier alles boven op getikt via een toetsenbord (binaire code)louter om controlle controlle controlle,en dan wordt het verkocht onder het mom,milieu, besparing ,veiligheid ,gemak dient de mens,het zou ons dus een dienst bewijzen ,maar zoals al eerder gesteld ,het is er niet voor ons maar tegen ons
en dan is nog maar een vraag wie is er dan toch tegen ons?
hoop dat meer mensen zich gaan verdiepen in de materie die het ons heel moeilijk aan het maken zijn,er zijn te veel mensen die zeggen ach kom maar met je meter je chip je camera je drone en al de gadjets ,want ik heb toch niks te verbergen.
 
pas maar op

Marja
10 jaren geleden

Naast de mogelijke spionagezaken kost dit kastje ook nog eens € 3,50 per maand = € 42 per jaar. In ieder geval bij Eneco. Dit zijn de abonnementskosten voor het dataverkeer. Helaas worden deze kosten niet zo duidelijk vermeld, dus wat nou: besparen!?!

de Ruiter
10 jaren geleden
Antwoord aan  Marja

Ben jij niet in de war met TOON?? Die kost iedere maand € 3,50 extra

dave
10 jaren geleden

Goed idee zo’n slimme meter. Kan ik mijn vrouw overtuigen dat onze lcd tv echt teveel verbruikt en ik een nieuw super grote zuinige led tv nodig heb…..

10 jaren geleden

Ik ben er wel blij mee, 
Zo’n meter maakt je veel bewuster van wat je verbruikt. Ik houd het nu maandelijks bij en hoef dat niet meer te doen met zo’n meter.
Laat de meter maar komen

Jan de Blaeij
10 jaren geleden

Wat nergens vermeld wordt dat de straling erger is dan een dect telefoon dus we krijgen nog meer straling op ons bordje en we moeten er nog voor betalen ook.  Als je er naar vraagt krijg je steeds te horen het valt binnen de normen maar wie stelt de normen vast. En op aanwijzing van wie?
Mij niet gezien ben ik net bezig met alle straling zoveel ogelijk uit te bannen komt er weer iets nieuws bij.
 

irene
10 jaren geleden

Welk argument kan ik gebruiken om mijn huidige meter te behouden als de energieleverancier contact met mij zou opnemen??

peter
10 jaren geleden
Antwoord aan  irene

Irene, niet het energiebedrijf maar de netbeheerder neemt contact met de huishoudens op in verband met aanbod slimme meter. In mijn geval was dat Liander. Op hun website kun je aangeven  of je de meter laat blokkeren of weigeren. In de regel vragen ze dan om een argument, maar die hoef je niet te geven.

Ammenooit niet
10 jaren geleden

Ik heb een eigen huis. Kreeg een brief met folder thuis dat mijn meter (afgekeurde?) vervangen moest worden. In de folder staat dat je de slimme meter mag weigeren.  Heb deze dus ook geweigerd en gevraagd om een oude (domme) meter. Wil die meter niet in mijn huis maar volgens de monteur worden ze in de toekomst verplicht. Wereldwijd word gewaarschuwd om deze slimme meter niet te nemen.
Straks ook allemaal een e-call kastje verplicht in je auto die snelheid waar u bent of u gordels draagt enz en zelfs uw gesprekken in de auto kan afluisteren en men kan de auto op afstand laten stoppen.
Mijn vraag is HOE GAAN WE DIT ALLEMAAL STOPPEN. Er blijft geen privacy meer over alles maar dan ook alles word geregistreerd.
 

Gerard Bik
10 jaren geleden

Slimme meters zenden hun gegevens  draadloos door. Nóg meer stralingsvervuiling in huis, bah.

Magda
10 jaren geleden

Ik heb een slimme meter in mijn eigen woning. Kan ik deze vervangen door een ouderwetse, zo ja..hoe?

Peter
10 jaren geleden
Antwoord aan  Magda

Magda, ik vrees van niet. Wat je wel kan laten doen is de digitale aflezing laten blokkeren, maar daarvoor moet je contact opnemen met je netbeheerder. Hier meer info, maar dat geldt voor netbeheerder Liander: http://www.liander.nl/liander/slimme_meter_2012/keuzevrijheid.htm

kevin
10 jaren geleden

Zolang internet onveilig is , net als bankzaken met pasjes etc etc , komt dat ding er bij mij gewoon ECHT niet in !!! ga eerst maar eens zorgen dat Internet goed beveiligd is tegen hackers etc etc

Pi
10 jaren geleden

Al dat gehuichel… het kabinet, de VVD voorop, wil in navolging van de VS gewoon totale controle. Follow the  money! Belangenverstrengeling viert hoogtij. En dan al die smoezen… En al die menen die daar intrappen… Welke onderzoeksjournalist werpt zich op om ook deze praktijken weer door te prikken? Ook al lijkt zelfs dat niet te helpen. Wanneer komt de massa in beweging? Wanneer komt er een Nederlandse lente?

Jaap
10 jaren geleden

Dit is echt flut journalistiek. Je kan gewoon zo’n meter weigeren.

Peter
10 jaren geleden
Antwoord aan  Jaap

Constructieve bijdrage Jaap, gaap, in het artikel wordt in het geheel niet vermeld dat je de slimme meter kunt weigeren… zucht. Lees het bericht nog eens door, met name de laatste alinea’s.

alex de jong
10 jaren geleden

het hele artikel is helaas van a tot z onwaar. 

Peter
10 jaren geleden
Antwoord aan  alex de jong

Verklaar je nader, zou ik zeggen.

Guitarski
9 jaren geleden

Heeft iemand wel eens nagedacht over de mogelijkheid dat die slimme scheter zo gehackt kan worden dat men op afstand het door de meter aangegeven verbruik kan verhogen? Zeg wat onaardigs over het kabinet en je energierekening gaat omhoog.

ron
9 jaren geleden
Antwoord aan  Guitarski

Guitarski, je maakt me bang!

Erik
7 jaren geleden

Die plc prut mogen ze houden.. en zeker niet nog meer gluurders.
Vind het nu al te ver gaan met het opslaan van je email en surf gegevens bankgegevens enz
waar niemand ook dan iets mee van doen heeft .
Privé is privé