14

BRUSSEL – Nederlandse visserijbedrijven vissen momenteel de Noordzee ‘leeg’ met gebruik van de omstreden elektrische pulskor-techniek.

Vlaanderen eist tekst en uitleg van Nederland en de Europese Unie over een nieuwe en nog verboden vistechniek die 84 Nederlandse vissersboten bij wijze van proef mogen gebruiken. Volgens Vlaamse vissers roven de Nederlanders daarmee de Noordzee leeg. De vissers zijn een petitie gestart en hangen zwarte vlaggen aan hun schepen om te protesteren tegen de zogenoemde pulskor-techniek. Daarbij wordt een sleepnet gebruikt dat met elektrische stroomstoten vissen verdooft, die dan vrijwel vanzelf in het net belanden.

Eind januari blokkeerde het Europees Parlement onverwachts een toezegging van de Europese visserijministers. Die hadden met staatssecretaris Dijksma (EZ) afgesproken dat Nederland zijn proefvangst met de pulskorvloot mocht verdubbelen, van 42 naar 84 kotters. Vorige week bleek dat Dijksma via lobbywerk alsnog toestemming heeft weten te verkrijgen: de pulskor mag in het kader van een onderzoeksproject naar ‘duurzame’ visserijtechnieken op grotere schaal worden getest.

De pulskor is een vistuig dat platvis als tong met behulp van stroomstootjes opschrikt van de zeebodem. De vis zwemt dan omhoog het net in, en de zeebodem blijft gespaard. Bij de traditionele boomkor-techniek gebeurt dat met zware kettingen die over de bodem slepen. De pulskor-kotter gebruikt voor de helft minder gasolie en de vangst gaat ook omhoog, zeker van tong. Hoewel ‘elektrisch vissen’ al meer dan tien jaar geleden is ontwikkeld, is hiervoor nog altijd een speciale ontheffing van Brussel vereist.

Ondanks verscheen ook in de Britse visserij-pers een kritisch artikel waarin een verband gelegd werd tussen de pulstechniek en een onverklaarbare sterfte onder bruinvissen voor de Engelse kust. Ook zouden de Nederlandse kotters er op tong vissen tijdens de kwetsbare paaitijd. Een woordvoerder van een Britse vissersorganisatie New Under Ten Fishermen’s Association pleit in het artikel voor intrekking van de Europese ontheffing voor de Nederlandse pulsvissers totdat alle twijfel over mogelijk gevaar is weggenomen.

Vorige maand probeerde Frankrijk Nederland te dwarsbomen in zijn poging om meer ontheffingen voor de pulskor te verkrijgen. Nederland wilde de pulskor mee laten liften met de onderhandelingen over het nieuwe Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. Dat ging op het laatste moment niet door. Staatssecretaris Dijksma (PvdA) wist vervolgens van Eurocommissaris Damanaki (Visserij) gedaan te krijgen dat Nederland alsnog 42 extra vergunningen in de wacht sleepte.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties