22
Op 3 april 2010 hielden vredesactivisten een ‘opruimactie’ op Volkel (archieffoto)

VOLKEL – Antimilitaristen zijn er vanochtend in geslaagd vrij rond te lopen op de militaire vliegbasis Volkel. Ze hebben foto’s gemaakt van de bunkers waarin kernwapens liggen opgeslagen.

Het viertal drong rond zes uur vanochtend ongezien de vliegbasis in Noord-Brabant binnen. Vervolgens hebben ze foto’s weten te maken van de toegangssluizen van acht ondergrondse bunkers waarin Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. Om kwart over zeven werden de antimilitaristen ontdekt door de ‘dienstdoende’ luchtmachtbewaking. Het viertal is naderhand overgedragen aan de marechaussee en in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van vernieling en openlijke geweldpleging.

De antimilitaristen leggen met hun actie een verband met de nucleaire top NSS die begin volgende week wordt gehouden in Den Haag. Ze willen dat de aanwezige Amerikaanse president Obama de twintig kernwapens op Volkel definitief opruimt en ze meeneemt in zijn privéjet naar het land van productie voor ontmanteling. Op de website van actiegroep Ontwapen! is een brief te lezen, gericht aan Obama, waarin wordt aangestuurd op nucleaire ontwapening.

Met hun ‘symbolische actie’ op Volkel wijzen de activisten erop dat de NSS wel oog heeft voor het “verwaarloosbare risico van een terroristische aanslag met een nucleair wapen, maar de werkelijke misdaad, de voortdurende kernbewapening, onbesproken laat.” De B61-bommen die al tientallen jaren op Volkel liggen opgeslagen zullen, als het aan de VS en Nederland ligt, worden binnen tien jaar vervangen door een nieuw efficiënter type, de B61-12.

Deze modernisering van kernwapens, waaronder die op Volkel, is in de ogen van Ontwapen! een gevaarlijke stap in de verkeerde richting. “Tijdens de NSS wordt over van alles gepraat, maar de kernwapenstaten en hun vazallen, zoals Nederland, houden de bestaande kernwapens en de modernisering daarvan angstvallig buiten de agenda”, meldt de actiegroep. “De enige wenselijke uitkomst van de NSS is wat ons betreft een afspraak tot directe totale nucleaire ontwapening.”

Atoombasis Volkel is gedurende de afgelopen dertig jaar herhaaldelijk het mikpunt geweest van vredesactivisten. In 1999 maakten nachtelijke indringers geheime documenten buit waaruit niet alleen bleek dat er kernwapens liggen opgeslagen, maar dat er tevens door militairen mee werd geoefend. April 2010 vond de een-na-laatste vredesactie plaats op Volkel, waarbij tientallen mensen zich moedwillig lieten aanhouden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties