30
Zo’n 13.000 agenten, 3.000 marechaussees en 4.000 militairen in Den Haag, KOEKOEK !!!

DEN HAAG – De Haagse politie heeft zo’n 70 personen preventief aangehouden die wilden demonstreren tegen de nucleaire top. Ondanks extreme veiligheidsmaatregelen slaagden vier anderen erin de Hofvijver te betreden.

De Nuclear Security Summit (NSS), vandaag en morgen gehouden in Den Haag, brengt niet alleen wereldleiders en aanverwante hotemetoten op de been. Zo maken diverse burgers zich kwaad over het feit dat de gevaren van Amerikaanse nucleaire massavernietigingswapens, onder andere gestationeerd op vliegbasis Volkel, niet tijdens de nucleaire bijeenkomst worden besproken. Het bestaan daarvan wordt zelfs doodgezwegen.

Vandaag rond het middaguur verzamelden zich zo’n 70 personen op het CS in Den Haag voor een vredesdemonstratie. De autoriteiten hadden dit verboden, alle protestgeluiden dienen vandaag en morgen op het Malieveld geuit te worden. Daar nam een gelegenheidscoalitie, bestaande uit het Jeannette Noëlhuis/Catholic Worker Amsterdam, Franciscaanse Vredeswacht, Haags Vredes Platform, Kerk en Vrede, Time to Turn en Vrouwen voor Vrede, geen genoegen mee.

De betogers achten de vrijheid van verzameling, demonstratie en meningsuiting tijdens de NSS in Den Haag “verregaand uitgehold”. Op het moment dat de vredesdemonstranten aan de betoging wilden beginnen, sloten agenten de groep in. Een voor een werden de circa 70 betogers aangehouden en naar een gereed staande touringcar geleid. Omdat de betogers hier vooraf rekening mee hadden gehouden, verliep hun aanhouding gemoedelijk. In de namiddag werden ze om beurten vrijgelaten, een persoon is in vreemdelingenbewaring geplaatst wegens weigering zich te identificeren.

Meer succes boekten vier ‘anti-nucleair’ activisten. Ondanks de aanwezigheid van zo’n 10.000 agenten in en rond de Hofstad, slaagden zij erin de vijver voor het Binnenhof te betreden. Gehuld in waterdichte waadbroeken liepen zij de vijver in, onderwijl spandoeken ophoudend met de opschriften ‘Disarm All Nuclear Weapons’ en ‘240.000 jaar kernafval – Veiligheid? Ben je mal?’ Dat de actie in de Hofvijver plaatsvond, was vooral een knipoog naar de extreme veiligheidsmaatregelen rond de NSS.

Na korte tijd werden de activisten aangehouden. “Als men echt iets wil doen aan nucleaire veiligheid, zal men moeten beginnen met de gehele nucleaire keten te doorbreken!”, melden ze in een verklaring. “Het gevaar van nucleair terrorisme is niet eens zo groot. De kans op een nucleair ongeval ergens in die nucleaire keten is dat juist wel, maar daar praten de wereldleiders niet over, ook niet over ontmanteling van hun eigen kernwapens.”

Gisteren was het nog wel mogelijk om in Den Haag te demonstreren. De naar schatting 200 demonstranten, die van het Hobbemaplein naar het Spui trokken, vinden dat er te veel aandacht is voor nucleair terrorisme. De kans dat kwaadwillenden aan de haal gaan met nucleair materiaal is volgens de demonstranten ‘miniem’, zo laat de organisatie weten in een persbericht. “De kans dat er rampen gebeuren met kerncentrales en kernwapens is vele malen groter.” Dat veel deelnemers aan de NSS-top kernwapens of kerncentrales hebben maakt in hun ogen de NSS tot een ‘farce’.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties