33

[telefoon gaat over]

‘Ja, hallo?’
‘Obama is in de stad!’
‘Ehhh, oh, dag Irma, Obama?’
‘Ja, Obama, logeert in het consulaat.’
‘Consulaat ja, verdomme, dat meen je niet?’
‘Weet je zelfs dát dan niet, daar gaat het al dagen over in het nieuws, hij bezoekt het Rijks.’
‘Oké dan, kan ook niet alles bijhouden, je weet dat ik geen nieuws volg. Wordt er dan niet gedemonstreerd?’
‘Hahaha, onder welke steen ben jij vandaan gekropen?’

Potjandorrie zeg, Obama! Gore yankee, leider van een bende oorlogszuchtige criminelen, hier in de stad, op een steenworp afstand van mijn onderkomen! Dat verklaart het angstaanjagende geluid van helikopters boven m’n kop, dacht dat er gewoon weer eens sprake was van een serie roofovervallen, maar het is dus vele malen erger. Obama, wie heeft die man toegelaten in dit land? Nobelprijs voor de Vrede hebben ze hem gegeven, waanzin ten top, de jury moet zijn omgekocht.

‘Waarom is hij hier, Irma?’
‘Voor de NSS natuurlijk.’
‘De SS wat?’
‘De nucleaire wereldtop, vindt plaats in Den Haag maar ook in Amsterdam. Ze praten over veiligheidsmaatregelen tegen nucleair terrorisme.’
‘Ach ja, natuurlijk, dat heeft ‘ie al eens eerder benadrukt in een toespraak, hij beschouwt dat als grootste gevaar dat de wereld bedreigt en zou er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat de wereld een veilige plek zou worden. Uiteraard neemt de VS daarin het voortouw, levert weer centjes op voor de militaire industrie.’

‘Terwijl, Irma, ben je daar nog…?’
‘Ja hoor, wat wou je zeggen?’
‘Terwijl uitgerekend de VS wereldwijd aanjager is van de nucleaire wapenindustrie! Typisch, levensgevaarlijke winstgevende rotzooi produceren en vervolgens ook nog munt weten te slaan uit de beveiliging ervan. Daar zijn de yanks groot mee geworden, de machtigste staat van de wereld, waar wij met onze pijpen naar kunnen dansen…’
‘Ja, dat weet ik ook wel Alex, maar wat gaan we aan dat bezoek doen?’

‘Wacht even, ik was nog niet uitgepraat! Obama gaf vier jaar geleden zelfs aan de Amerikaanse kernwapens in de wereld te gaan verminderen, maar ze worden nu gemoderniseerd! En wat te denken van de inzet van onbemande bommen afschietende drones waardoor de afgelopen jaren in landen als Pakistan en Jemen al duizenden mensen zijn omgekomen. Zelfs Guantanamo Bay is nog open! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fascistoïde spionagepraktijken door de NSA. Wat nou Nobelprijs voor de Vrede, die hadden ze allang weer terug moeten vorderen!’

‘Jaja, maar wat doen we eraan?’
‘Tja, voor een betoging is het nu te laat, toch? Alhoewel, afgelopen zaterdag waren heel wat mensen snel op de been gekomen omdat Wilders weer eens iets had gezegd, het kan dus wel degelijk!’
‘Obama is Wilders niet Alex, en ook nog eens zwart, denk nou toch na!’
‘Daar heb je gelijk in, zo meteen maken ze ons ook nog uit voor racist als we met een anti-Obama spandoek staan, wat een kloteland is dit toch!’

‘Goh Irma, had je me dit niet wat eerder kunnen vertellen? Wacht, we kunnen natuurlijk nog wel onze vriendjes bij de omroepen benaderen, dat ze er vanavond kritisch bij stilstaan in hun knabbel- en babbelshows, gasten uitnodigen van Amnesty bijvoorbeeld, kenners van de Amerikaanse militaire wapenindustrie.’
‘Prima, bel jij dan Mathijs en Pauwtje?’
‘Is goed, misschien ook Tan nog, die wordt ook goed bekeken.’
‘Kan je doen, maar Tan is niet zo kritisch hoor, had vorige week nog die enge haatkop Peter de Vries als gast die Wilders uitmaakte voor crimineel, terwijl De Vries zelf goed bevriend is met lieden die mensen omleggen. Maar probeer het maar, succes!’

‘Met Mathijs?’
‘Ha Thijsie, jongen, moet je luisteren…’
‘Je belt niet zo gelegen Alex, ben m’n programma aan het voorbereiden, wordt helemaal top, één grote lofzang op Obama joh, je kijkt toch zeker wel?’
‘Lofzang…?’
‘Ja, die man is een messias! Heb werkelijk nog nooit zo’n imposante Amerikaanse president meegemaakt, ja, Kennedy dan, maar hij is echt top!’
‘Ehhhh…’ [gekir aan de andere kant van de lijn]
‘We hebben jonge dynamische aanbidders van hem in de studio, wordt geweldig, en de directeur van het Rijks, heeft met de messias op de foto gestaan… Alex ben je daar nog?’

Die Mathijs is echt niet goed wijs, maar dat wisten we al langer. Krijg je van al die coke. Ik bel Pauwtje, die is meestal nuchter.

‘Ja hallo, met Jeroen.’
‘Hoi, met Alex, bel ik gelegen?’
‘Eigenlijk niet ouwe krijger, we zijn onze tafelgasten van vanavond aan het instrueren.’
‘Ach zo, maar wat bedoel je daar eigenlijk mee?’
‘We willen dat ze zeggen wat wij willen, je kent dat toch wel?’
‘Jajaja, natuurlijk, maar doen jullie ook wat met Obama?’
‘Uiteraard! Jij mag raden wie we daarvoor in de studio hebben.’
‘Het zal brombeer Maarten van Rossem wel weer wezen.’
‘Ja, ongelooflijk, hoe raad je het! Hij is een groot bewonderaar van Obama en…’ [opgehangen]

Mijn hemel, wat moet ik hiermee? Zou Tannetje dan nog wat in petto hebben voor vanavond waarmee dat programma zich onderscheidt van de concurrentie? Best wel commercieel… laat ik het toch maar even proberen.

‘Met Umberto.’
‘Ja, dag meneer Tan, we kennen elkaar niet zo goed, maar ik had net Van Nieuwkerk en Pauw aan de lijn over de invulling van hun programma vanavond, of ze kritisch stil willen staan bij het bezoek van Obama. Maar het wordt een Amerikaanse pr-show, jij zou wat tegengeluid kunnen produceren…’
‘Doen we ook, we hebben de burgemeester als gast, die zie je niet zo snel dansen, hahaha.’
‘Van der Laan? Waar gaat het over?’
‘Het bezoek van Obama is goed voor het imago van de stad, levert nog meer toeristen op. Heb je de live-uitzending van de NOS vandaag gezien, machtig mooi man, leek wel kroningsdag! Gelet op het walgelijke gedrag van die geblondeerde racistische gek van afgelopen week, waar de Amerikaanse media vol afgrijzen over hebben bericht, is dit… Ben je daar nog?’

Grrr, het eerste wat ik doe is mijn tv het raam uit keilen. Met een beetje geluk komt Obama voorbij.

Alex van Veen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties