35

PETTEN/ALMELO – In het kader van de nucleaire top hebben milieu-activisten zowel bij de NRG-kernreactor in Petten als bij Urenco in Almelo geprotesteerd.

Dinsdag brachten verschillende internationale delegaties die aanwezig zijn in het kader van de NSS-top in Den Haag een bezoek aan het Noord-Hollandse Petten waar in de duinen de kernreactor van NRG (Nuclear Research and consultancy Group) gevestigd is. Een groep van circa dertig milieu-activisten, die streven naar sluiting van de reactor, hadden het plan opgevat de toegang tot NRG te blokkeren, maar de geheime actie bleek te zijn uitgelekt.

Op het moment dat de touringcar met activisten vanochtend vroeg arriveerde, reed de politie de bus klem. Desondanks bleken de inzittenden in staat de eerste linie agenten die hen probeerden tegen te houden te doorbreken, op weg naar het toegangshek. De afstand daar naartoe was dermate groot, dat men niet kon verhinderen dat de bus met delegatieleden reeds het beveiligde terrein opreed, afgeschermd door een groot kordon van agenten.

De activisten werden gesommeerd zich te verwijderen, maar die gaven daar geen gehoor aan. Men ging, met de armen ingehaakt, demonstratief op de grond zitten. ME’ers trokken de actievoerders een voor een los, waarna men de gereed staande ME-busjes werd binnengesleept. Vervolgens was het wachten op een grotere politiebus, die de 28 arrestanten naar het politiebureau in Hoofddorp vervoerde. Rond zeven uur vanavond zijn de meeste arrestanten vrijgelaten, vier blijven in voorlopige hechtenis omdat ze zich weigeren te identificeren.

De burgemeester van Petten had in het uitgevaardigde noodbevel, waardoor de groep vreedzame actievoerders aangehouden kon worden, vermeld dat hij ‘uit betrouwbare bron is geattendeerd op het feit dat deze excursie door een groep actievoerders mogelijk verstoord zal gaan worden’ en dat ‘deze verstoring maakt dat ernstige vrees bestaat voor het ontstaan van de schending van de openbare orde, dan wel het ontstaan van oproerige beweging, dan wel van ernstige wanordelijkheden.’

In een persbericht stellen de milieu-activisten zich niet enkel te keren tegen kernenergie, maar meer in het bijzonder tegen het feit dat de delegatieleden die Petten bezochten, deelnemen aan de Nuclear Industry Summit (NIS), die vandaag en gisteren werd gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Deze nucleaire bijeenkomst maakt deel uit van de NSS. Deelnemers aan de NIS hebben ook de centrale opslag voor radioactief afval in Vlissingen-Oost, de uraniumverrijkingsfabriek in Almelo en de onderzoeksreactor in Delft bezocht.

“Terwijl in Den Haag de politici praten over vermindering van nucleaire materialen en het tegengaan van de verspreiding van nucleaire technologie, hebben in Amsterdam de CEO’s van de belangrijkste kernenergiebedrijven plannen gemaakt voor de verdere verspreiding van die materialen en technologie”, zo laat Stop Nucleaire Handel weten.

In Almelo ging het er vanochtend een stuk gemoedelijker aan toe. Een handjevol demonstranten hield een stil protest bij Urenco. Voor de toegang van de uraniumverrijkingsfabriek stonden tien tegenstanders, die spandoeken ophielden. Ook deze was gericht tegen de komst van een internationale delegatie die zich in Almelo op de hoogte liet stellen over de werkzaamheden van de uraniumfabriek. Het protest maakte geen indruk op de delegatie die in een bus arriveerde en direct het afgesloten terrein op werd gedirigeerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gompie
10 jaren geleden

Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000002875 StartFragment:0000002326 EndFragment:0000002839
Opmerkelijke bijvangst:
 
Politie stond bij journalist voor de deur want ze wilden weten wat hij te zoeken had in Petten.
 
Journalist zegt dat hij uitleg heeft gekregen van de politie, “Was een foutje,” twitterde hij, meer mogen we blijkbaar niet weten; “het is hiermee afgesloten.”
 
http://www.rtvnh.nl/nieuws/140173/Politie+biedt+excuses+aan+voor+huisbezoek+NOS-verslaggever