36

AMSTERDAM – Minister Henk Kamp (EZ) moet de vergunningen voor het schaliegasbedrijf Cuadrilla zo snel mogelijk intrekken. Dat willen Milieudefensie en de Stichting Schaliegasvrij Nederland.

De milieuorganisaties hebben ontdekt dat de minister geen enkele garantie heeft dat Cuadrilla bij vervuiling of aardbevingen voor de kosten opdraait. Beide organisaties doen donderdag een officieel intrekkingsverzoek. Dat zo’n garantie er niet is, blijkt uit correspondentie tussen het schaliegasbedrijf en het ministerie. Milieudefensie kreeg die via een WOB-verzoek. Volgens de organisatie heeft Kamp echter wel eerder gezegd dat er goede afspraken over waren gemaakt.

In 2009 en 2010 verleende minister Kamp opsporingsvergunningen voor schaliegas aan het Britse bedrijf Cuadrilla Resources Ltd. Deze vergunningen werden overgedragen aan twee dochters van Cuadrilla: Brabant Resources BV heeft een vergunning in handen voor het boren naar schaliegas in Brabant, Hardenberg Resources BV bezit de vergunning voor boren in de Noordoostpolder.

Volgens de milieuorganisatie heeft minister Kamp geen enkele garantie dat Cuadrilla bij vervuiling van grondwater of bij aardbevingen voor de kosten zal opdraaien. Onderzoek van Milieudefensie toonde in november aan dat de Nederlandse dochterbedrijven van het Britse Cuadrilla Resources Ltd. veel te weinig vermogen hadden om voor eventuele schade op te draaien, terwijl dat wel één van de voorwaarden was waaronder het ministerie boorvergunningen aan het bedrijf heeft verleend.

Uit de overheidsdocumenten die Milieudefensie nu in handen heeft, blijkt echter dat daarover helemaal geen afspraken zijn gemaakt. Cuadrilla stelt slechts in een brief aan de minister dat ‘Cuadrilla haar […] financiële mogelijkheden ter beschikking stelt van Brabant BV’ zonder dat daar verdere rechtsgeldige documenten of een formele garantstelling aan te grondslag liggen.

In het Britse Blackpool veroorzaakte Cuadrilla eerder aardbevingen vanwege gebrekkig vooronderzoek, in Lancashire overschreed het bedrijf de boorperiode en werd radioactief afvalwater in de rivier geloosd. Schaliegas is een mogelijk alternatief voor aardgas, maar is in ook Nederland omstreden door onzekerheid over de gevolgen van het boren ernaar voor de bodem en het milieu.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties