37

AMSTERDAM – Het Britse bedrijf Cuadrilla stelt zich toch financieel aansprakelijk voor eventuele schade bij schaliegaswinning. Gisteren meldde Milieudefensie het tegendeel.

Uit de zogeheten Parent Company Guarantee blijkt dat Cuadrilla Resources Limited wel degelijk verantwoordelijk is voor eventuele schade als deze wordt veroorzaakt door het Nederlandse dochterbedrijf Brabant Resources BV met de winning van schaliegas. Donderdag meldde Milieudefensie op basis van documenten, opgevraagd via een WOB-verzoek, dat minister Kamp (EZ) daarvoor geen garantie heeft. De milieuorganisatie eistte dat Kamp de vergunningen moest intrekken

Hierop heeft het ministerie van Economische Zaken laten weten dat er wel degelijk een document bestaat waarin afspraken zijn vastgelegd over financiële aansprakelijkheid van Cuadrilla. Het bewuste document staat sinds donderdagavond op de website van het Britse energiebedrijf. Een woordvoerder van het ministerie kan niet verklaren waarom het document ontbrak op de documentenlijst die Milieudefensie eerder via de WOB ter inzage heeft gekregen.

De financiële garantstelling geldt echter alleen voor het dochterbedrijf van Cuadrilla dat in Brabant gaat boren, en niet voor geplande boringen in de Noordoostpolder. “Dat er blijkbaar toch afspraken zijn gemaakt is goed om te weten”, aldus Milieudefensie. “Vooral voor omwonenden, die zich al langer afvragen of zij straks, net als de Groningers, in onzekerheid verkeren zodra er in hun omgeving risicovolle schaliegasboringen plaats zullen vinden.”

Het verontrust Milieudefensie dat je eerst naar de media moet stappen voordat het ministerie of Cuadrilla dit soort belangrijke informatie prijs geeft. “Dit is tekenend voor de laconieke houding en onzorgvuldige manier van werken van minister Kamp op dit dossier. De zorgen bij de bevolking zijn groot. Vorig jaar al werden over de aansprakelijkheid van Cuadrilla zelfs Kamervragen gesteld naar aanleiding van onderzoek van Milieudefensie.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties