01

DEN HAAG – Het kabinet heeft de locaties aangewezen voor de bouw van windmolenparken op land. Vanwege mogelijke aantasting van de natuur uit Milieudefensie kritiek op de plannen langs de Afsluitdijk.

Het kabinet heeft elf locaties voor gigawindparken op land, die de provincies vorig jaar zelf hebben aangedragen, vastgesteld. Verder bepalen de provincies nog locaties waar kleinere windmolenparken komen. Dat schrijven de ministers Schultz (Infrastructuur en Milieu) en Kamp (Economische Zaken) in hun Structuurvisie Windenergie op Land, die ze maandag naar de Tweede Kamer stuurden. De windturbines moeten in 2020 gezamenlijk 6000 megawatt realiseren, tegen 2500 op dit moment.

In de Structuurvisie gaat het om windparken van meer dan 100 megawatt. De provinciale structuurvisies wijzen gebieden aan voor windenergieprojecten kleiner dan 100 megawatt. Zoals het kabinet in maart 2013 reeds bekendmaakte, moeten de windmolens komen in de gebieden Eemshaven, Delfzijl, N33, Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen.

Milieudefensie is niet gelukkig met drie van de elf aangewezen locaties: Eemshaven (Emmapolder), Flevoland (de Houtribdijk) en IJsselmeer Noord (de Afsluitdijk). Deze locaties grenzen aan beschermde natuurgebieden. Mogelijke schade daaraan door een windmolenpark is nog niet goed in kaart gebracht, meldt de milieuorganisatie. Verder vindt Milieudefensie dat burgers moeten worden betrokken bij het realiseren van kleinere windmolenparken.

De provincies hebben bewust gekozen voor gebieden met een lage bevolkingsdichtheid. Windmolenparken stuiten bij omwonenden veelal op weerstand. De 200 meter hoge stalen constructies verpesten voor hen het vergezicht, terwijl er tevens sprake is van geluidsoverlast en waardedaling van de huizen. Burgers en belangenorganisaties dienden de afgelopen tijd in totaal 151 bezwaarschriften in tegen de plannen van het kabinet. Het protest wordt geïnitieerd door organisaties als Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW). In de Drentse Veenkoloniën protesteren bewoners tegen de komst van een windpark.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wil Kars
10 jaren geleden

Kan me de reactie van omwonenden wel voorstellen, zou het zelf niet op prijs stellen in mijn naaste omgeving..
Wat de schade voor de fauna is, kan ik niet inschatten.
Neem aan dat de windmolens op zee de minste tegenstand ondervinden.
Is het benutten van getijdenwerking wel voldoende onderzocht? En… de stroming van rivieren??
Heb er niet genoeg inzicht in , maar de verbranding van fossiele brandstoffen en gassen en petrochemische producten hebben naar mijn mening een grotere impact op onze leefomgeving en die van onze nakomelingen.
Zon, wind en water zijn toch wel de onuitputtelijke schone en veilige krachtbronnen van nu.. en voor de toekomst.