02

DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer overweegt een wetsvoorstel te steunen waarmee kentekengegevens door de politie vier weken worden opgeslagen. Privacy First is mordicus tegen.

De kans is reëel dat vanaf begin 2015 van iedere automobilist die langs een politiecamera rijdt middels het Automatic Numberplate Recognition (ANPR) de kentekengegevens worden opgeslagen en vier weken lang worden bewaard. De politie mag in deze periode de gegevens inzien en gebruiken als dat nodig is voor een opsporingsonderzoek naar een misdrijf. Volgens de huidige wettelijke regels dienen de ANPR-gegevens van niet-verdachte burgers binnen 24 uur te worden gewist.

Een meerderheid van de Tweede Kamer neigt ernaar zich te scharen achter een wetsvoorstel hiertoe van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), zo bleek vandaag tijdens een debat. VVD, PVV, CDA en SGP zijn voorstander, de PvdA en CU in principe ook maar die wachten nadere antwoorden van de minister af. Steun van D66 is onzeker, de SP is tegen en spreekt van “een maatregel die de privacy zwaar schendt.” Het debat werd halverwege geschorst en zal volgende week worden voortgezet.

Ook Privacy First is tegen het wetsvoorstel en zal de Staat dagvaarden indien de Tweede en Eerste Kamer het aannemen. “Iedere automobilist wordt zo een potentiële verdachte”, aldus Bas Filippini. “In een gezonde democratische rechtsstaat dient de overheid onschuldige burgers met rust te laten. Met dit wetsvoorstel overschrijdt de overheid die principiële grens.” Het wetsvoorstel zou in strijd zijn met het recht om in eigen land vrij en anoniem te kunnen reizen.

Indien beide Kamers het wetsvoorstel ondanks alle bezwaren aannemen, zal Privacy First de Nederlandse Staat dagvaarden wegens onrechtmatige wetgeving in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (recht op privacy). Privacy First deed dit eerder met succes in het kader van de omstreden Paspoortwet (centrale opslag van vingerafdrukken) en ziet de uitkomst van een vergelijkbare rechtszaak tegen de opslag van ANPR-gegevens met vertrouwen tegemoet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties