03

BRUSSEL – Naar schatting 40.000 demonstranten hebben vandaag in Brussel betoogd voor een ‘ander, beter en vooral socialer’ Europa. Havenarbeiders gingen de strijd aan met de oproerpolitie.

Het Europese vakverbond, de organisatie van de betoging, wijst het huidige EU-beleid van de hand. Bepaalde verworvenheden gaan verloren, zo menen zij. Er weerklonken vandaag in de straten van Brussel dan ook slogans als ‘Besparingsplan = duurzame armoede’ en ‘Bezuinigen is geen werk’. Europa wordt tevens verweten sociale uitsluiting in de hand te werken door het ontbreken van een Europees minimumloon en gebrekkige controles van arbeidscontracten over de landsgrenzen heen.

Delegaties van de Belgische vakbonden ABVV, ACV en ACLVB, afkomstig uit verschillende sectoren, zoals het vrachttransport, de havens, de metaalsector en openbare diensten namen deel aan de betoging. Maar ook medewerkers van bedrijven als Heinz en Nexans protesteerden, alsmede vakbondsleden uit 28 Europese landen, waaronder Polen en Duitsland. De Nederlandse vakbond FNV was aanwezig met 2.000 leden.

Over het algemeen verliep de demonstratie vrij rustig, totdat Vlaamse havenarbeiders, met 1.200 man prominent aanwezig, bij het Vlaams parlement uit de kop van de betoging probeerden te breken. Verkeersborden en dranghekken werden omver getrokken, terwijl de ME projectielen naar het hoofd geslingerd kreeg. Die beantwoordde de aanvallen met het waterkanon en pepperspray. De dokwerkers zijn boos omdat de wet-Major op het spel staat die een territorium afbakent in de Antwerpse haven waar een specifiek arbeidsregime geldt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties