05
ROTTERDAM – De Rotterdamse gemeenteambtenaar die in 2013 werd ontslagen omdat hij informatie lekte over de brandonveilige situatie van moskee-internaten in de Maasstad, mag terugkeren.

Dat heeft het Rotterdamse college van B&W woensdag besloten na bestudering van de uitspraak van de voorzieningenrechter. Ook woog het advies van Algemene Bezwaarschriftencommissie (ABC) zwaar mee in het besluit. De rechter en commissie stelden de ambtenaar deels in het gelijk. De ambtenaar krijgt wel een waarschuwing met een proeftijd van twee jaar vanwege zijn gedragingen die door zowel de rechter als de commissie als plichtsverzuim worden gezien.

De Rotterdamse klokkenluider was als inspecteur in dienst van de gemeente en controleerde gebouwen op gebreken. Na het vaststellen van een illegaal meisjesinternaat in een moskee dat niet aan de veiligheidsvoorschriften voldeed, trok hij aan de bel. De gemeente trad niet op tegen de brandonveiligheid. Ook na het aankaarten hiervan bij de gemeentelijke ombudsman werd er geen actie ondernomen. De klokkenluider besloot toen met de misstanden naar buiten te treden.

De gemeente deed vervolgens aangifte tegen de klokkenluider. De Rotterdamse ambtenaar werd met name verweten dat hij zijn geheimhoudingsplicht had geschonden. De betrokken ambtenaar kreeg ontslag nadat uit onderzoek bleek dat hij in 2010 onder meer in het geheim ambtelijke vergaderingen opnam. Uiteindelijk kwam minister Asscher van Sociale Zaken met landelijke richtlijnen voor de moskee-internaten.

De klokkenluider werd ontslagen door het voormalige Rotterdamse college waarvan de PvdA deel uitmaakte. De PvdA leverde onder andere wethouder Bouw en Wonen, Hamit Karakus, persoonlijk verantwoordelijk voor het brandonveilige internaat. Na de recente vernietigende verkiezingsnederlaag van de PvdA in de gemeente Rotterdam, trad Karakus terug als wethouder. Oppositiepartijen SP, GL, LR en CU/SGP hebben de klokkenluider gesteund vanaf het moment dat hij besloot zijn ontslag aan te vechten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties