06

AMSTERDAM – De sierplanten die in tuincentra worden verkocht, zitten vaak vol bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Dat blijkt uit onderzoek bij Nederlandse tuincentra.

Zonder het te beseffen zetten mensen planten en bloemen in hun tuin die vol bestrijdingsmiddelen zitten. Greenpeace kocht in de grote Nederlandse tuincentra met het grootste marktaandeel in Nederland – Intratuin, Groenrijk en Boerenbond/Welkoop – 69 populaire planten, bollen en heesters van 31 verschillende soorten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels. De planten werden onderzocht op bestrijdingsmiddelen: slechts één monster bevatte geen schadelijke pesticiden.

Op alle andere monsters werden die wel aangetroffen, ook middelen die verboden zijn in de Europese Unie. Op de 69 monsters werden in totaal sporen van 505 pesticiden gevonden, een gemiddelde van meer dan 7 pesticiden per plant. Op 38 van de 69 planten werden pesticiden aangetroffen die niet zijn toegelaten in Nederland. De aanwezigheid van pesticiden op de sierplanten is met name slecht nieuws voor bijen, zegt Greenpeace.

De bijenpopulaties doen het bijzonder slecht in Europa, door bijenziektes, gebrek aan bloemen en door bestrijdingsmiddelen. Dat kan grote economische gevolgen hebben, want bijen bestuiven drie kwart van de belangrijkste landbouwgewassen, waaronder appels, citrusvruchten, tomaten, druiven, olijven, bonen, komkommers, noten en kruiden.

Bijen en hommels hebben wereldwijd een geschatte economische waarde van 265 miljard euro per jaar. Ook voor de biodiversiteit zijn ze onmisbaar. “Het ergste is dat een aantal van de geteste planten in de tuincentra aangeprezen wordt als ‘bijvriendelijk'”, zegt Kees Kodde van Greenpeace. “De chemicaliën verspreiden zich in het milieu en in het oppervlaktewater en de bijen en andere insecten gaan voor de bijl.”

Greenpeace is een petitiecampagne gestart gericht op Intratuin. Intratuin is de marktleider onder de tuincentra en komt als slechtste uit het onderzoek. Greenpeace roept Intratuin op uitsluitend nog bloemen en planten te verkopen die niet met schadelijke pesticiden behandeld zijn. Greenpeace vraagt de Voedsel- en Warenautoriteit NVWA handhavend op te treden tegen de illegale middelen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties