07ROME – De Italiaanse marine en kustwacht hebben vrijdag in een paar uur tijd ongeveer 1800 vluchtelingen uit bootjes gehaald op de Middellandse Zee.

De vluchtelingen werden onderschept in de wateren bij Sicilië. Volgens bronnen van het Italiaanse persbureau ANSA bij de marine worden er vrijdag en zaterdag naar verwachting 2000 mensen, voornamelijk Syriërs, aan land gebracht. Marineschepen brengen 1066 migranten naar de haven van Augusta, 400 migranten naar Porto Empedocles en 395 migranten naar Pozzallo.

Er is dit jaar sprake van een enorme stroom vluchtelingen die vanuit Noord-Afrika hun geluk in Europa willen beproeven. Alleen al in Italië zijn er in de eerste maanden van dit jaar rond de 25.000 mensen gearriveerd, tegen 2500 in dezelfde periode vorig jaar. Marine en kustwacht zijn extra alert sinds de scheepsramp bij Lampedusa in oktober vorig jaar waarbij honderden mensen om het leven kwamen.

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano staan in Libië 300.000 tot 600.000 vluchtelingen klaar om de oversteek te wagen. Hij eist meer hulp van de Europese Unie om het probleem aan te pakken. “Je kunt niet zeggen: we hebben 80 miljoen euro aan Frontex gegeven; daarmee is het probleem opgelost.” Frontex is het EU-agentschap dat zich bezighoudt met de bewaking van de buitengrenzen van de EU.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties