08
BERLIJN – Fabrikanten van elektronische apparaten kennen talloze trucs om de levensduur van hun producten te beperken. In Duitsland groeit het verzet tegen het ‘knoeiwerk’.

Wie deelt deze ervaring niet? Denk je eindelijk de juiste keuze te hebben gemaakt met de aanschaf van een hypermoderne super hd-tv, of nog geen jaar later blijkt deze alweer verouderd. Waardoor de behoefte bestaat om je huidige tv maar weer in te ruilen voor het nieuwste model. Fabrikanten kiezen er om deze reden bewust voor om nieuwe baanbrekende technologieën gefaseerd om de 2-3 jaar op de markt te brengen. Kassa!

Een andere tactiek om snel geld te verdienen is het aanbrengen van zwakke plekken in huishoudelijke elektronische apparaten. Ingebouwde zwakke plekken begeven het in de regel sneller dan de rest van het apparaat, met vaak langdurige reparaties tot gevolg wegens een gebrek aan reserveonderdelen. De Duitse consumentengroep Murks? Nein Danke! somt op hun website een aantal van de meest voorkomende ingebouwde mankementen op.

Veel populaire merken hebben hetzelfde euvel. Zo draaien de mixers op raderen gemaakt van kunststof, die op hun beurt worden aangedreven door een zogeheten slakkenschroef die uit metaal bestaat. Het metaal laat al snel diepe sporen na in de kunststof, waardoor de mixer versleten raakt. Het laten vervangen van de kunststof raderen kost je al gauw 30 euro, waardoor de verleiding groot is om voor hetzelfde bedrag een nieuwe mixer aan te schaffen.

Of neem de wasmachine. Een veel voorkomend euvel is het palletje in de deur van de machine dat snel afbreekt waardoor de deur niet meer open of dicht wil. Zo’n palletje kost bij de leverancier van het apparaat 1,50 euro, maar een reparateur brengt al gauw 150 euro in rekening. Voor het dubbele bedrag heb je een nieuwe wasmachine.

Computermonitoren bevatten op bepaalde schakelpunten elementen die niet op hun taak zijn berekend waardoor er storingen optreden. Een technicus kan dit zelf repareren, maar gewoonlijk belandt het beeldscherm bij het grof vuil. Laserprinters geven middels een indicator aan dat de inkt van de toner op is. Wat weinig mensen weten is dat deze aanduiding functioneert op basis van het aantal gekopieerde A4-tjes. Even schudden met de toner en je kan nog wel honderd extra vellen kopiëren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnes Veld
9 jaren geleden

Als dit waar is dan ben ik diep geschokt,maar eigenlijk past dit in het beeld van de wereld,namelijk dat alles met geld en macht te maken heeft.Hoe diep moeten wij nog zinken voordat we beseffen waar het werkelijk om draait.
Liefde en oprechtheid in alles wat je doet en maakt!

Habs E
9 jaren geleden

Voorbeeld; Philips scheerapparaat met 3 scheerkoppen. “normale” Philipsprijs € 89.00. “Speciale” kortingsprijs € 65.00!
Om de prijs van het hele scheerapparaat te drukken is zijn de scheerkoppen van een inferieure (Aziatische) kwaliteit. Na +/- 6 maanden 1 x per dag mee geschoren te hebben, is het scheren met dat apparaat bijna niet meer mee te scheren., dus met mijn klacht op naar de winkel waar ik heb heb aangeschaft. De verkoper beweert dat door verkeerd gebruik en mijn soort baardgroei ik geen aanspraak kan maken op garantie maar niet getreurd, de roterende messen los te verkrijgen zijn voor € 49.95.
Over kwaliteits waanzin gesproken!