09

AMSTERDAM – Greenpeace vaart een Russische olietanker tegemoet met een lading die afkomstig is uit de Noordpool. De Rainbow Warrior zal de tanker naar de Rotterdamse haven volgen.

Afgelopen vrijdag maakte het Russische oliebedrijf Gazprom bekend dat er een tanker onderweg is naar Rotterdam met aan boord 70.000 ton olie die is gewonnen op het Prirazlomnaja-boorplatform in het Noordpoolgebied waar Greenpeace vorig jaar september actie tegen voerde. Greenpeace is fel gekant tegen de boringen in dit kwetsbare natuurgebied, omdat er bij ongelukken onherstelbare milieuschade wordt aangericht.

Het Greenpeace-vlaggenschip Rainbow Warrior is vandaag met kapitein Peter Wilcox – een van de dertig activisten die langdurig gevangen werden gehouden in Rusland vanwege de actie tegen Gazprom – vanuit Den Helder vertrokken om de Russische tanker tegemoet te varen. Niet om de confrontatie aan te gaan met de bemanning, maar in eerste instantie om de tanker te volgen naar de haven van Rotterdam. De tanker vaart momenteel ter hoogte van Noorwegen en wordt later deze week in Rotterdam verwacht.

Het Nederlandse kabinet is weliswaar tegen olieboringen in de Noordpool, maar zegt niet te kunnen doen aan de transporten over zee naar Rotterdam. Greenpeace roept premier Rutte op een standpunt in te nemen. “Het kabinet heeft de mond vol van verduurzaming en zegt de Noordpool te willen beschermen, maar legt oliebedrijven als Shell en Gazprom geen strobreed in de weg”, meldt een woordvoerder. Minister Kamp zou zelfs eerder tegen Russische zakenlieden hebben gezegd dat Nederland graag helpt bij het exploiteren van het Noordpoolgebied.

Volgens Greenpeace is er maar één manier om het Noordpoolgebied te beschermen: de Noordpool moet de officiële status als reservaat krijgen, net als Antarctica. Onlangs werd overigens bekend gemaakt dat de olie aan boord van het Russische schip is opgekocht door Total. Greenpeace acht dit een uiterst merkwaardige, aangezien de Franse oliemaatschappij zich in 2012 nog publiekelijk uitsprak tegen boringen in het Noordpoolgebied.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] nee, de jokers arresteren de Greenpeace activisten die de dobberende Russische smeerpijp welkom in onze wateren wilden heten en lieten het barrel gewoon in Rotterdam aanmeren. De stiekeme Ruskie […]