10

RAMALLAH – De Palestijnse Autoriteit wil toetreden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De VS en Israël zijn gekant tegen toetreding.

Tot op heden zijn Israël en Palestina niet aangesloten bij het ICC. Om die reden kan het hof verdachten van oorlogsmisdaden in het conflict tussen beide partijen niet vervolgen. Palestina heeft van eerdere toetreding tot het ICC afgezien, mede met het oog op de nieuwe onderhandelingen met Israël die vorig jaar zijn begonnen. Dit heeft niet tot een positief resultaat geleid.

“Israël dwingt ons toe te treden”, aldus een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ramallah. De VS en Israël zijn fel gekant tegen Palestijnse toetreding omdat Israëlische militairen dan in Den Haag voor de internationale rechter kunnen worden gedaagd wegens oorlogsmisdaden in bezet Palestijns gebied.

Ook het koloniseren van bezet gebied, zoals gebeurt in de illegale joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, is een oorlogsmisdaad volgens de Geneefse Conventies. Ratificatie van het ICC-statuut gebeurt bij het secretariaat van de VN. Dat moet onder meer checken of Palestina een staat is. De Algemene Vergadering van de VN erkende Palestina in november 2012 met grote meerderheid als staat. Nederland onthield zich toen van stemming om het vredesproces niet te verstoren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

Het is geen bezet gebied, maar betwist gebied.

Maar heel mooi, dan kunnen de leiders van Hamas en Fatah aangeklaagd worden voor oorlogsmisdaden.