13

PARIJS – Kinderen die in Frankrijk de buurt van boerderijen of wijnranken wonen, worden blootgesteld aan een gevaarlijke cocktail van bestrijdingsmiddelen.

Op verzoek van ongeruste ouders liet de Franse organisatie Générations Futures haarstalen onderzoeken van dertig kinderen die tussen 50 en 200 meter van landbouwzones wonen of er naar school gaan. De haarstalen werden opgestuurd naar een onafhankelijk laboratorium in Luxemburg, waar ze onderzocht werden op sporen van schadelijke stoffen.

Het laboratorium weigerde één staal, maar bevestigde voor de 29 andere stalen de vrees van de ouders: op de stalen werden in totaal 624 sporen gevonden van 53 soorten pesticiden. Elk kind was gemiddeld aan 21,5 soorten pesticiden blootgesteld, voor 80 procent van de kinderen gebeurde dat zelfs in de laatste drie maanden nog. Van de 53 soorten pesticiden die werden gevonden, is bekend dat ze het hormoonsysteem kunnen verstoren, kankerverwekkend zijn of geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken. Dertien pesticiden kwamen in alle onderzochte haarstalen voor.

Druiven komen vooral uit Amerikaanse onderzoeken naar voren als ‘giffruit’. De druivenstruik is een voorbeeld van een plant die jaar in jaar uit op dezelfde plek groeit met enkel andere druivenstruiken erom heen. Normaliter, in de natuur, zorgt een vegetatieve afwisseling voor het op peil houden van de voedingswaarde van de grond. Door monocultuur verarmt de grond. Daarom zijn er kilo’s chemicaliën nodig om druivenstruiken te laten groeien en bloeien. Deze komen allemaal op de druif terecht.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties