14ROTTERDAM – Milieuactivisten van Greenpeace hebben donderdagochtend met bootjes het aanmeren van een tanker met olie uit de Noordpool belemmerd. De havenpolitie hield dertig personen aan.

De activisten kregen de Russische olietanker rond 06.15 uur vanuit een vliegtuig in het oog. Het schip voer toen op dertig kilometer uit de kust van Rotterdam. Voordat het schip de Nieuwe Waterweg bereikte, had het vlaggenschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior, het ingehaald. In de haven werd de tanker beklommen, waarna een spandoek op de steven werd bevestigd. Rubberbootjes hebben het aanmeren van het schip verder bemoeilijkt.

Rond 10 uur heeft de politie de bemanning van de Rainbow Warrior aangehouden waarna de tanker is aangemeerd. Vijf klimmers hielden echter stand, waardoor de tanker zijn olie niet kan lossen. De tanker Mikhail Oeljanov ligt nu afgemeerd bij een terminal in de Zevende Petroleumhaven. Daar zal de olie worden gelost zodra dat kan. Actievoerders houden tevens de los-installatie op de kade bezet.

De milieuorganisatie is fel gekant tegen het boren naar olie op de Noordpool, omdat dat gevaarlijk zou zijn voor het milieu. Vorig jaar september werden 30 bemanningsleden van het schip Arctic Sunrise opgepakt in het poolgebied en vastgezet. Eind december mochten ze naar huis. De olie die is aangevoerd in Rotterdam is bestemd voor de Franse oliemaatschappij Total. Die is niet blij met alle aandacht en heeft gemeld geen olie, gewonnen door Gazprom in het Noordpoolgebied, meer te willen kopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties