15

CARACAS – Het Hooggerechtshof in Caracas heeft eind april bepaald dat demonstreren enkel nog maar mag na toestemming van de overheid van Venezuela.

Een melding van de organisatoren volstaat niet meer. Manifestaties en demonstraties zonder toestemming zullen worden ontbonden terwijl de organisatoren ervoor strafrechtelijk worden vervolgd. Critici spreken van een aanslag op de grondwettelijke vrijheden. Dit jaar vonden al 5.000 protestacties plaats tegen het beleid van de regering.

Zichtbare gevolgen van de beperking op het recht op manifesteren in Venezuela zijn er nog niet. Veel acties werden de voorbije week niet eens aangemeld. Studentenleiders en oppositiegroepen hebben aangekondigd dat ze het verbod naast zich neer zullen leggen. “Om te manifesteren heb je geen toestemming nodig maar moed en daadkracht”, aldus studentenleider Gabriela Arellano.

De gerechtelijke beslissing “maakt een einde aan garanties voor het recht op vreedzaam demonstreren en onderschrijft de repressie van burgers door gewapende diensten”, reageert Marino Alvarado van een humanitaire organisatie. Jurist Carlos Ayala, voormalig voorzitter van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, spreekt van “een stap terug” in de “uitdrukkelijke grondwettelijke bepaling dat de staat moet garanderen dat de burgers hun rechten kunnen uitoefenen.”

De Venezolanen eisen al jaren hogere lonen en betere openbare diensten. Maar het zijn de protestacties die de studenten in februari begonnen zijn, waar de regering van Nicolás Maduro nu haar pijlen op richt. Bij botsingen tussen veiligheidsdiensten en manifestanten zijn al 41 personen omgekomen en 674 gewonden gevallen. Er is ook sprake van zeventig gevallen van foltering.

De overheid heeft vrijdag 58 buitenlanders gearresteerd. Volgens de autoriteiten zijn ze betrokken bij het opzetten van de aanhoudende protesten in Venezuela. Minister van Binnenlandse Zaken Rodriguez Torres sprak van een complot om onrust in het land aan te wakkeren en zo de overheid omver te werpen. Een van de arrestanten zou een Amerikaan zijn in het bezit van wapens en een militair uniform. Ook mensen uit Colombia en Spanje werden gearresteerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ernst
10 jaren geleden

Wat of wie is de bron van dit artikel? 1. Er zitten behoorlijke feitelijke fouten in; 2. Het is eenzijdig en onjournalistiek, want er wordt geen adequate context geboden noch wordt het standpunt van het Hooggerechtshof uitgelegd.

Ernst
10 jaren geleden

Wat meer uitleg is misschien gewenst:

Het Hooggerechtshof maakt duidelijk dat de Guarimba, de protesten die met geweld en blokkades gepaard gaan en het openbare leven in bepaald gebieden stil leggen, niet vallen onder het vrije recht op geweldloze demonstratie zoals art 68 van de Grondwet formuleert.

Heel logisch, want aan die blokkades zijn al een kleine 20 mensen inclusief 7 agenten gedood door protestanten, door geweld maar ook doordat ambulances met mensen in kritieke toestand zijn weerhouden op tijd een ziekenhuis te bereiken.

Deze uitspraak versterkt de controle van de autoriteiten om die gewelddadige Guarimba´s tegen te gaan als lokale oppositie politici (burgemeesters, gouverneurs) weigeren de blokkades te ontruimen of zelfs actief ondersteunen in het kader van de Salida strategie (toewerken naar een gedwongen exit van de legitieme gekozen president Maduro, dus coup).

In Nederland is het ook normaal dat demonstraties aangemeld en getoetst worden. Er worden in feite geen rechten beknot. Ze worden wel sterker gemonitored, wat gezien de huidige toestand en de mate van dreiging en geweld vanuit het standpunt van de gevestigde rechtsorde een redelijk standpunt is.

Uiteraard probeert de oppositie er een slaatje uit te slaan door deze uitspraak binnen de bekende delegitimatie propaganda te brengen. Maar dat er sprake zou zijn van een dictatoriaal regime dat mensenrechten schendt, is behoorlijk grotesk en idioot gezien de redelijkheid van de uitspraak.

Overigens zijn de demonstraties niet begonnen vanwege een eis voor loonsverhogingen, zoals het artikel stelt. Integendeel. De kapitaalkrachtigen maken zich juist zorgen over oa. de inflatie die mede is ontstaan door stelselmatige loonverhogingen 🙂

Ernst
10 jaren geleden

Overigens is bijna 80% van de bevolking het eens met strenger aanpakken van de Guarimba´s, zelfs in het rijke district Chacao waar een oppositieburgemeester de scepter zwaait:

After questioning 350 inhabitants of Chacao, a wealthy central district of Caracas, Hinterlaces concluded that 73% reject the violent street barricades in the area as an instrument for protest. 78% of this same group believe that those responsible for the violence should be held accountable for their actions and consequently sanctioned by authorities.

http://venezuelanalysis.com/news/10679

Nu zegt dit in principe niets over de legitimiteit van de protesten en het recht op verzet dat mensen kunnen claimen tegen een onrechtvaardige overheid. Het zegt alleen wel dat de delegitimatie propaganda die van Vzla een brute dictatuur wil maken die mensenrechten schendt, niet verder komt dan aanwijzen van zaken die in vrijwel alle westerse landen gemeengoed zijn.

Verder wordt in het artikel gesuggereerd dat al het geweld dat heeft plaatsgevonden naar aanleiding van de protesten aan de chavista regering te wijten is. In werkelijkheid behoort van de 41 doden die zijn gevallen, een meerderheid tot regeringsaanhangers en officials.

http://venezuelanalysis.com/analysis/10580

Wat betreft de gevallen van foltering, die worden door de autoriteiten onderzocht, evenals de dood van 7 demonstranten waarbij veiligheidstroepen betrokken zijn. Er is ook een mensenrechtencommissie opgericht die eventuele schendingen door veiligheidspersoneel moet toetsen.