11
Gelegen aan het IJ, 288 tweepersoons doorzonwoningen, uniek in hun soort, compleet met douche, wastafel en toilet.

AMSTERDAM – De voormalige detentiepontons, voorheen dienstdoend als vluchtelingengevangenis in Zaandam, worden omgebouwd tot hotelboten met eindbestemming Rio de Janeiro.

Doorgaans heeft jachthaven Marina in Amsterdam Noord, met z’n zeilbootjes en protserige jachten, een tamelijk zuidelijk karakter. Momenteel wordt die sfeer teniet gedaan door de aanwezigheid van de detentiepontons Australa en Borealis gelegen aan de Melissapier. De twee ruim 200 meter lange, 8 meter hoge en 21 meter brede grijs grauwe betonnen bakken, met tralies voor de ramen, ogen als een sombere muur.

Zeker als je beseft dat er tot voor kort asielzoekers in opgesloten hebben gezeten. Sinds 2006 deden de bajesboten in de Isaac Baarthaven van Zaandam dienst als huis van bewaring voor illegale vreemdelingen die hun ongewenste uitzetting achter tralies af moesten wachten. De detentiepontons, met een capaciteit van 288 tweepersoonscellen, waren jarenlang het mikpunt van mensenrechten-, religieuze en vluchtelingenactivisten.

Vanaf eind 2012 worden de bajesboten niet langer gebruikt aangezien er voldoende celcapaciteit beschikbaar is op land. Begin vorig jaar werden de pontons naar Amsterdam West versleept waar het een tijdelijke ligplaats kreeg in de Suezhaven om te worden verkocht. Dienst Domeinen prees de pontons aan als ‘uniek in hun soort’ die ‘afzonderlijk van elkaar voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn, elk 144 tweepersoonskamers bevattend, compleet met douche, wastafel en toilet.’

Ook de huidige ligplaats in Amsterdam Marina lijkt van tijdelijke aard. De pontons, momenteel in eigendom van de Good Hospitality Group, zullen de komende maanden worden omgebouwd tot hotelboten en in de zomer van 2016 worden getransporteerd naar Rio de Janeiro waar ze als onderkomen zullen fungeren voor bezoekers van de Olympische Spelen. In de tussentijd zullen de flotels (floating hotels) ook op andere locaties worden ingezet.

12
Ramen gebarricadeerd, uniek vakantieoord voor krakers. (klik foto voor vergroting)

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] paspoort niet kwijt in Brazilië. De ervaring leert dat het dan vele maanden kan duren voor je dit hotel weer mag verlaten. […]