02ONDERBANKEN – Na jaren van overleg wordt dit najaar definitief zes hectare compensatiebos aangeplant in Schinveld.

Eind jaren ’80 kreeg de gemeente Onderbanken de toezegging dat drie hectare bos zou worden aangeplant om tegemoet te komen aan het lawaai dat de Awacs-toestellen van de nabijgelegen NAVO-basis in Geilenkirchen produceren. In 2006 kwam daar, ondanks hevig verzet, nog eens drie hectare bij na de bomenkap in het Schinveldse bos. Die was volgens Defensie nodig om de vliegtuigen veilig te laten opstijgen en landen.

De kap vond onder druk van de minister plaats via de Nimby-procedure. De belangen van de bevolking en het gemeentebestuur werden hiermee buitenspel gezet en mogelijk toenemende geluidsoverlast op de koop toe genomen. Ten onrechte, oordeelde de rechter. De gemeente Onderbanken had recht op compensatie.

Het nieuwe bos gaat deel uitmaken van de Schinveldse Es. Daar heeft onlangs een ruilverkaveling plaatsgevonden, waardoor de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de provincie Limburg grond konden bemachtigen voor de zes hectare. Er is een kaal plekje gevonden in het Schinveldse bos. De aanplant start in het najaar, omdat het plantseizoen (van september tot en met maart) net is afgelopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties