05

NEW YORK (VS) – Topmensen van Google en de Amerikaanse geheime dienst National Security Agency (NSA) hebben in 2012 nauwe banden met elkaar onderhouden.

Dat blijkt uit e-mailcommunicatie die Al Jazeera America kon inkijken. De nieuwszender heeft via de Freedom of Information Act (de Amerikaanse Wet op Openbaarheid van Bestuur) de hand weten te leggen op e-mailverkeer tussen NSA-directeur Keith Alexander en Google-topmannen Sergey Brin en Eric Schmidt. De communicatie dateert van een jaar voor de Snowden-onthullingen en wekt de indruk dat er sprake is van een nauwere werkrelatie dan tot nu toe werd aangetoond.

Na eerdere onthullingen door voormalig NSA-werknemer Edward Snowden, over de enorme capaciteit van de NSA om de elektronische communicatie van burgers te bespioneren, benadrukten verschillende managers van technologiebedrijven dat ze enkel met de Amerikaanse overheid samenwerkten op gerechtelijk bevel. Maar de strekking van de e-mails maakt duidelijk dat dit ook op vrijwillige basis werd, en wellicht nog steeds, wordt gedaan.

Een woordvoerder van Google wilde geen specifieke antwoorden geven op vragen van Al Jazeera over de relatie van Brin en Schmidt met Alexander, noch over Google’s samenwerking met de regering. “We werken hard om onze gebruikers tegen cyberaanvallen te beschermen, en we praten altijd met experts – ook in de Amerikaanse regering – om koploper te blijven op het vlak van veiligheid”, zei hij aan Al Jazeera. “Daarom woonde Brin ook een NSA-vergadering bij.”

Volgens Jennifer Granick, directeur van burgerlijke vrijheden aan het Center for Internet and Society aan Stanford Law School, is het delen van informatie tussen de technologiesector en de Amerikaanse regering absoluut essentieel, maar bestaat er tegelijkertijd een risico voor de privacy en veiligheid van gebruikers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties