06

Wanneer volgt de Big Bang? Is het de grote klap zodra de aarde uiteen spat? Zal het worden ingezet door een traditionele Japanse drummer of door de loyalistische Ierse marsmuziek die Belfast onveilig maakt tijdens de Oranje parades? Ik heb geen idee, maar een grote klap heb ik recent wel gehoord, uitgevoerd door de Franse drummer Jason van Gulick.

Tijdens het Antwerpse festival Ceremony of the Ascension in november 2013 creëerde Jason van Gulick een muur van geluid door op zijn bekkens te slaan. De grote klap is bij deze percussionist niet in één keer hoorbaar, hij deelt ‘m gefaseerd uit. Hij had zijn drumset in de voormalige huiskamer van de kunstenaarsresidentie AIR geïnstalleerd. In eerste instantie bouwde Van Gulick een rustige sfeer op met behulp van bekkens en drums. De resonerende geluiden vulden de kamer volledig. Als architect onderzoekt hij middels percussie de ruimte en gaat hiermee een synergie aan, op zoek naar grenzen van wat mogelijk is. Op subtiele manier wordt dit geluid versterkt door elektronica.

Het geluid van zijn cd Entelechy wordt gekenmerkt door dezelfde intensiteit als zijn optredens. Zes nummers illustreren de manier waarop Van Gulick te werk gaat. Hij creëert een atmosfeer die rust uitstraalt, maar die tevens hard, noisy, genadeloos, repeterend, subtiel en gevarieerd klinkt. De muzikant weet verschillende geluidsfrequenties te benaderen: momenten van volledige abstractie, maar ook stukken waarin hij refereert aan jazz of marsmuziek.

Jason van Gulick is een Franse muzikant die in België woont en werkt. Zijn muzikale roots liggen in de hardcore metal-scene en postrock. Nu legt hij zich met name toe op experimentele en elektro-akoestische muziek. Hij speelt zowel solo als in samenwerkingsverband, zoals met gitarist Xavier Dubois en geluidskunstenaar Yannick Franck in het noise project Y.E.R.M.O. Franck runt tevens het label Idiosyncratics Records waarop Entelechy is uitgebracht. Het album duurt slechts 30 minuten, maar is gevuld met prachtige geluiden, ritmes en sferen. Een duidelijk statement over de manier waarop percussie op een veelzijdige manier kan worden toegepast.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties