07

GENÈVE – Experts op het gebied van robotica en mensenrechten gaan binnenkort met de Verenigde Naties (VN) in debat over een mogelijk verbod op autonome militaire robots.

Tijdens een VN-congres in Genève wordt deze week de toekomst van dodelijke militaire robots besproken, zo meldt de BBC. Het gaat daarbij niet om drones – die (nog) door een mens worden bestuurd – maar om volledig autonome systemen die zelfstandig besluiten om een doelwit al dan niet aan te vallen. Dergelijke robots bestaan nog niet, maar legers zien voordelen in de ontwikkeling en inzet van autonome militaire systemen.

Het debat bij de VN vindt plaats in het kader van de zogeheten Convention on Certain Conventional Weapons (CCW). Professor Noel Sharkey, robotica-wetenschapper en tegenstander van militaire artificial intelligence (AI), is een van de sprekers op het congres. Hij wil dat er bij gebrek aan totaalverbod op z’n minst stevig aan de rem wordt getrokken door een moratorium in te stellen op de ontwikkeling van killer robots.

“Er is geen garantie dat autonome wapensystemen aan het internationaal recht voldoen. Naties bespreken dit momenteel niet met elkaar, dat levert risico voor de mensheid op”, aldus Sharkey. Een andere spreker bij de VN en voorstander, Ronald Arkin van het Georgia Institute of Technology, ziet juist voordelen van inzet van de killer robot. “Ze kunnen uiteindelijk wellicht beter bepalen wanneer ze niet aan moeten vallen dan mensen.”

Vorig jaar lanceerden diverse ngo’s, waaronder Human Rights Watch, PAX en International Committee for Robot Arms Control (ICRAC), de internationale campagne Stop Killer Robots. De tegenstanders willen minstens een aanpassing van het internationaal oorlogsrecht waarbij de grenzen van autonome wapensystemen nadrukkelijk worden behandeld. Een totaal verbod is wat hen betreft ook een optie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties