08

OSAKA – Nu Japan dit jaar niet bij Antarctica op walvissen mag jagen van het Internationaal Gerechtshof, voert het land massaal ingevroren walvisvlees in uit IJsland.

Volgens Greenpeace Japan arriveerde onlangs een IJslands schip met een lading van 2.000 ton ingevroren walvisvlees in de haven van de Japanse stad Osaka. Met een lading van 2.000 ton werd in één klap evenveel walvisvlees vanuit IJsland ingevoerd als de voorbije zes jaar tezamen, aldus Junichi Sato van Greenpeace Japan. “We begrijpen niet waarom er zo’n grote hoeveelheid geïmporteerd wordt.”

IJsland en Noorwegen zijn – althans officieel – de enige twee landen die een in 1986 ingesteld moratorium op de handel in walvisvlees weigeren te respecteren. Het vlees van het zeezoogdier wordt er slechts in beperkte mate geconsumeerd en in de eerste plaats bestemd voor de export naar Japan. Ook Japan is op walvissen blijven jagen, maar heeft altijd verklaard dat dat voor ‘wetenschappelijke’ doeleinden gebeurde.

Op 31 maart heeft het Internationaal Gerechtshof Japan echter opgedragen om te stoppen met zijn controversiële walvisvangst in het Zuidpoolgebied. De hoogste gerechtelijke instantie van de VN oordeelde dat de Japanse activiteiten niet wetenschappelijk en illegaal zijn. Omdat de uitspraak alleen de jacht bij Antarctica betreft, kunnen de Japanse walvisvaarders wel op jacht op de Grote Oceaan.

En daar is Japan momenteel ook mee bezig, volgens eigen zeggen op kleinere schaal dan vorig jaar. Het quotum voor de vangst is nu vastgesteld op 210 walvissen tegen 380 vorig jaar. Japan wil overigens volgend jaar weer gaan jagen op walvissen bij Antarctica. Volgens minister Hayashi (Visserij) wordt het onderzoeksprogramma zodanig aangepast dat het in lijn is met internationale wetgeving.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties