buit_850

Keek ik zondagmiddag naar een aflevering van Koefnoen? Alles behalve dat. Het programma Buitenhof was bedoeld om ons op 22 mei een gunstige stem voor Europa uit te laten brengen. Het had iets van een gelikte pr-show waar reclamebureau D66 een puntje aan kan zuigen. Een partij waar je niet bij wilt horen, behalve wanneer je een overbetaalde reclamejongen bent natuurlijk.

Wanneer je wilt weten waar de ‘weerzin tegen Europa’ vandaan komt – de hoofdvraag die in het programma maar niet beantwoord werd, want men verdween in vergezichten of wereldvreemde psychoanalytische benaderingen – kijk Buitenhof even terug. Wees wel gewaarschuwd voor het kritiekloze geleuter van één der beste schrijvers van Nederland; voor deze gelegenheid werd Arnon Grunberg geïntroduceerd als columnist van de Volkskrant, waar hij dagelijks een bijdrage aan levert met columns die nauwelijks meer lettertekens bevatten dan een doorsnee twitterbericht.

Voor wie was dit onderonsje over Europa dan wel bestemd? ‘Ons soort mensen’ zijn toch al eurofiel? En eurosceptici worden alleen nog maar sceptischer wanneer ze dit soort taferelen aanschouwen. Tegenstanders van de EU worden namelijk steevast weggezet als vreemdelingenhaters. Hoe zit het toch met die weerzin, wilde de presentator weer weten? “Veel jongeren hebben weinig besef meer van de Tweede Wereldoorlog”, verklaarde de voorzitter van de Europese Raad, Van Rompuy, de huidige afkeer.

Halverwege het tv-programma zat Grunberg iets dwars. Je zag dat het aan hem vrat, maar hij wilde het feestje niet bederven. Hij voelde zich toch verplicht om iets te benoemen dat niet met vreemdelingenhaat en angst te maken heeft: “Er zijn mensen ter linkerzijde die dit Europa een neoliberaal project noemen. […] Dat moet even gezegd worden”, merkte de schrijver/kosmopoliet op. Er werd wat bedenkelijk gekeken, waarna het gesprek weer verder kabbelde en eindigde in de bekende eloquentie en welluidendheid.

Grunberg’s opmerking deed denken aan minister Asscher van Sociale Zaken, die vorige week voor de Volkskrant een artikel schreef over de Europese arbeidsmarkt: ‘Gelijk loon voor gelijk werk in het land waar je aan de slag bent’. In Nederland worden werknemers op grote schaal namelijk weg geconcurreerd door buitenlandse werknemers die voor een paar euro per uur werken worden uitgebuit. Nederlanders zullen op den duur deze trend moeten volgen. De sociale zekerheid wordt hier op bevel van Brussel reeds in rap tempo afgebroken en wanneer de lonen steeds verder zakken dan kun je niet verwachten dat mensen blij zijn met de EU.

Asscher zelf werd naar aanleiding van zijn bijdrage aan de Volkskrant door politiek commentator Ferry Mingelen verdacht van verkiezingsretoriek: “Waarom komt u een paar weken voor de verkiezingen met dit verhaal?” Binnenkort wordt er een nieuwe Europese Commissie gekozen (dagelijks bestuur van Europa) en de PvdA mag een nieuwe commissaris leveren. “Is dat niet een geknipte baan voor u?”

Tja, toch heel begrijpelijk hoe eurosceptici ontstaan. Jammer dat Grunberg en Van Rompuy hier niets van snappen.

Ron Kretzschmar

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties