12

RIO DE JANEIRO – Onvoltooide stadions, onaangepaste vliegvelden, gebrekkige verkeersinfrastructuur en verwachte massademonstraties kunnen de komende maand rondom het WK voetbal tot chaotische taferelen leiden.

Het WK in Brazilië gaat over drie weken van start, maar er moet nog veel gebeuren. Van de 167 aangekondigde bouwprojecten zijn er nu slechts 68 voltooid. De overige 88 projecten (goed voor 53 procent) zijn nog niet klaar en worden pas na het WK opgeleverd, zo blijkt uit een inventarisatie van de Braziliaanse krant Folha de São Paulo.

Elf bouwprojecten zijn helemaal afgeblazen en zullen nooit meer worden afgemaakt. Ook de bezoekers van het WK zullen de vertragingen merken. Drie van de twaalf stadions waar wedstrijden worden gespeeld, moeten nog worden aangepast. Het Arena da Baixada in Curitiba is nog niet opgeleverd en bij Arena Pantanal zijn nog niet alle stoelen geïnstalleerd. In het Itaquerão-stadion is een deel van het dak nog niet af.

In São Paulo juni is de situatie het meest nijpend. Het vliegveld Guarulhos, waar de meeste internationale reizigers zullen aankomen, zat in 2013 44 procent boven zijn capaciteit, aldus de krant O Globo. Het merendeel van de reizigers zal via de oude overbelaste terminals binnenkomen en moet rekening houden met lange wachttijden bij de paspoortcontrole.

Salvador is eveneens verwikkeld in een race tegen de klok om zijn vliegveld op orde te krijgen. Het hangt erom of de nieuwe verkeerstoren, die moet zorgen voor soepeler aankomst en vertrek en daarmee minder vertraging, op tijd afkomt. Ook Porto Alegre heeft ook grote moeite om zijn vliegveld verbouwd te krijgen. Grootste probleem daar is de veelvuldige mist in juni. Speciale apparatuur om dat probleem te omzeilen kan waarschijnlijk niet tijdig worden geïnstalleerd.

In het geval dat voetbalspelers en bezoekers uiteindelijk weinig zullen merken van de vertragingen, is het voor de lokale bevolking desastreus. In veel gevallen blijft de door de overheid in het vooruitzicht gestelde infrastructuur uit. Denk aan busverbindingen, wegen en treinen die het woongemak zouden verbeteren. In sommige gevallen worden die projecten helemaal afgeblazen.

Het volk begint zich dan ook flink te roeren. Enkele duizenden betogers gingen de afgelopen week in São Paulo en Rio de Janeiro de straat op uit woede over de miljarden die de regering uitgeeft aan het WK, geld dat niet in eigen land wordt geïnvesteerd. De demonstrerende Brazilianen, vooral jongeren, zien liever dat de regering geld steekt in onderwijs, ziekenhuizen en huisvesting.

Ook wordt er geprotesteerd voor betere werkomstandigheden voor de bouwvakkers die aan de stadions voor het komende WK en de Olympische Spelen over twee jaar werken. De bouw van de stadions heeft tot nu toe aan acht mensen het leven gekost. Begin deze maand overleed er nog een bouwvakker in Cuiabá tijdens het werk in aan een stadion nadat hij een elektrische schok had gekregen.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

De aanloop naar het WK verloopt tot nu toe niet echt soepel, en dan komt erachteraan ook nog de olympische spelen. Ik ben benieuwd of alles rustig gaat verlopen tijdens het toernooi! Een overzicht van alle stadions heb ik hier gegeven:
http://www.voetbalboeken.net/wk-voetbal-2014/stadions-wk-2014/

Jan
10 jaren geleden

Afschaffen die voetbalmeuk,het is niks anders dan uitbuiting en ordinair zakkenvullen
Kijk maar naar Zuid Afrika,de bevolking daar is ook niet wijzer geworden
22 overbetaalde gasten die achter een bal aan rennen,en een dikke uitgevrete vetklep,genaamd Blatter ziet dollartekens in zijn ogen
Het zal wel niet,maar ik mag echt hopen dat die WK niet door gaat