1582425-9c3c0da200c92b4703ae40246d591184

Maandagavond was het weer hetzelfde liedje in het Europees verkiezingsdebat van EenVandaag. Je werd niets wijzer van de ingestudeerde oneliners van vier van de zes Europarlementariërs. Menen ze het, of zitten ze opgesloten in de logica van de mediatraining van hun partij om zieltjes te winnen? Het laatste lijkt het geval, want na de verkiezingen weten ze niet meer van het bestaan van de kiezer en hangen opvattingen aan die haaks staan op de gedane beloften. Opvattingen die ze bij de volgende verkiezingen met flair verkopen als noodzakelijk.

Neem de houding van het ‘opgeblazen ouwe jongetje’, tevens Europees lijsttrekker van de VVD, Hans van Baalen. Met “Europa is corvee” stelde hij zich aanvankelijk op als criticaster van de EU. Voor Hans iets gaat beweren, zet hij zich schrap, kijkt met onverzettelijke blik in de camera en buldert zoals een goede VVD’er betaamt: “Laat dit duidelijk zijn, werkgevers, banen, werkgevers!” Maakt in een verkiezingsdebat ook niet uit wat je er over zegt, zo heeft de man geleerd, als je het maar vaak roept en op tijd in de camera kijkt. Ondertussen verkoopt Hans, zodra hij de kans krijgt, de stoel onder je reet vandaan.

Zoals met het Vrijhandelsakkoord dat met de VS gesloten zal gaan worden. Gunstig voor Europa? De winst gaat naar de vriendjes van Hans, de grote bedrijven. Ondertussen zullen de arbeidsvoorwaarden van werknemers verder worden aangetast. We zullen nog meer richting de VS opschuiven, de natte droom van de VVD. Een praktijk waar zijn partij in ons land, met hulp van coalitiegenoot PvdA, trouwens al een tijd mee bezig is: afbraak van de sociale zekerheid naar Amerikaans model. Plus dat de Amerikanen het niet zo nauw nemen met een hormoontje meer of minder in het vlees. Niet ondenkbeeldig dat plofkippen eerdaags ook daadwerkelijk zullen gaan exploderen.

doodstraf_saoedi_arabieNogmaals gezegd, met innige betrokkenheid van zielsverwant PvdA. Dat bewees het optreden in Buitenhof van minister van Buitenlandse Zaken ‘hyperpolyglot’ Frans Timmermans. Want wat beweerde de minister met het hyperactieve Facebookleven, waar hij aan verslaafd is geraakt, in dit ‘Europa programma’? Frans blijkt zo ernstig bezorgd te zijn geraakt over de door Saoedi-Arabië aangekondigde handelssancties tegen ons land, dit als gevolg van een kritische sticker van Geert Wilders, dat hij persoonlijk de Saoedi’s gaat sussen.

Frans slaapt er niet van, liet hij met een zachte stem weten. “Wilders is niet ons en ons is niet Wilders”, zal hij deemoedig tegen de Saoedi’s zeggen wanneer hij de vliegtuigtrap afdaalt. Want het begrip ‘vrijheid van meningsuiting’ begrijpen ze daar immers niet. Als je het daar met iets politiek oneens bent, of je bent homo, dan onthoofden ze je op een groot plein of even snel op een parkeerterrein. Wie niet horen wil moet voelen, zullen we maar zeggen. Om over de rechten van vrouwen maar te zwijgen, die leven in permanente gevangenschap vanwege de religieuze waanideeën. Behalve de rijke bovenlaag dan, die schijnen even decadent te zijn als Conchita Wurst op een Gay Parade.

Maar Frans zal tegen zichzelf zeggen: je weet tenminste waar je aan toe bent. Waarop fellow-traveller Hans zal bulderen: Alles voor de winst Frans!

Ron Kretzschmar

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties