17

KEULEN (DL) – De komst van de extreem-rechtse Turkse premier Erdogan naar Keulen, die zaterdag in een stadion voor 30.000 aanhangers een toespraak houdt, brengt tevens tienduizenden tegenstanders op de been.

Erdogan, sinds maart 2003 premier van Turkije, woont zaterdag in Keulen het 10-jarig bestaan van de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD) bij, de buitenlandse vleugel van z’n conservatieve islamitische AK-Partij. Zijn aanhangers verwachten dat Erdogan dan het startschot zal geven voor de presidentsverkiezingen op 10 augustus in Turkije, waarmee hij de huidige president Abdullah Gül hoopt op te volgen. Het is voor het eerst dat de Turken hun president rechtstreeks kunnen kiezen.

Erdogan heeft in de loop der jaren op zijn autoritaire en conservatief-religieuze gedrag veel kritiek gekregen. Zo ontkent Erdogan dat Turkije verantwoordelijk is geweest voor de Armeense genocide, dit onder het mom van ‘een moslim kan geen genocide plegen.’ Ook zijn optreden na de recente mijnramp in Soma werd door velen afgekeurd. Het neoliberale beleid van de Turkse overheid (lees: privatisering) wordt door steeds meer Turken gezien als hoofdoorzaak van de talloze mijnrampen en bedrijfsongelukken.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft haar Turkse collega opgeroepen ‘terughoudendheid’ te tonen tijdens zijn optreden. Bij een eerder bezoek aan Keulen verklaarde de Turkse premier tijdens een rede dat “assimilatie een misdaad is tegen de menselijkheid.” In Duitsland wonende Turken moesten volgens Erdogan hun identiteit en cultuur handhaven. Al eerder maakten andere Duitse politici duidelijk niet blij te zijn met het nieuwe bezoek van de Turkse premier.

Tegenstanders van de huidige Turkse politieke koers – denk onder meer terug aan de zomer van vorig jaar toen diverse massabetogingen op het Taksimplein in Istanbul tot gewelddadige confrontaties hebben geleid, brengen naar verwachting eveneens 20.000 à 30.000 betogers op de been, onder meer afkomstig uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Keulen zet maar liefst 6.000 agenten in om de rust te bewaren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10 jaren geleden

İs Erdogan extreem rechts? Jullie gaan hem toch niet vergelijken met jullie Wilders?? En Duitsland moet zo nodig zeiken over facisme!! Duitsland is meest bekend met z’n facisme naast zijn autos..

arthur
10 jaren geleden

Ja een islamo – fascist is per definitie extreem rechts. Zo zou volgens Erdogan ook de president van Sudan in Darfur geen genocide hebben gepleegd want, zo zei hij, een moslim pleegt geen genocide dus de conclusie mag je zelf trekken.

Logica
10 jaren geleden

En of de Turkse Erdogan een fascist is. En een rechtse premier van extreem caliber. Onder zijn dictatuur is Turkije verworden tot één grote gaskamer (even denken, ja?)! Zo veel pepergas heeft hij tot nu toe gebruikt tegen gewone staatsburgers die alleen maar democratie, vrijheid, respect en een menswaardig bestaan wilden. Hij heeft onschuldige burgers laten doden, velen verloren hun ogen en nog veel meer..! Naar de hel met deze fascist!