18

Het Italiaanse muzikale duo St. Ride, bestaande uit Edo Grandi en Maurizio Gusmerini, pakt flink uit met de dubbelaar Fuori op hun eigen label Niente Records.

De cd-r’s hebben verschillende invalshoeken. De eerste bevat muziek zoals we van St. Ride gewend zijn. Vervreemdende elektronische nummers in combinatie met een voordragende stem, tegendraadse ritmes en verfijnde geluiden met zware vervormingen. Het nummer Bianco is een prachtige mix van het geluid van een gitaarloop, subtiele opkomende synthesizer partijen en minimale drums. In Arrivo wordt er nog een schepje bovenop gedaan met veel afwisseling in sfeer, tempo en compositie.

De tweede cd is een stuk experimenteler. De muziek gaat fragmentarisch van start met percussie en een abstract elektronisch geluid. Gaandeweg wordt de track rustiger, met af en toe een aangeslagen akkoord dat een elektronische ruis onderbreekt. Het volgende nummer gaat in dezelfde opzet verder: een zachte abstracte elektronische laag vormt de basis, daaroverheen worden geluiden toegevoegd die op zoek lijken te zijn naar de juiste melodie en/of ritme.

Deze muzikale zoektochten maken de nummers boeiend en interessant; als luisteraar wordt je meegenomen op een geluidsreis. De sfeer wordt echter naar verloop van tijd donkerder en dreigender, terwijl de geluiden in toenemende mate worden vervormd. De dreiging is dan verdwenen, de destructie is daar. Elektronische landschappen worden hier in langere composities dan op de eerste cd verkend.

De dubbel-cd Fuori levert een mooie dwarsdoorsnede op van het werk van St. Ride.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties