20
Betogers blokkeren in Rio de Janeiro de spelersbus van het Braziliaanse nationale voetbalteam.

RIO DE JANEIRO – Naarmate het WK voetbal nadert, neemt het aantal stakingen en manifestaties toe in Brazilië. Maar volgens de overheid loopt het sportevenement hierdoor geen gevaar.

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben enkele honderden betogers dinsdag de spelersbus van het nationale voetbalteam enige tijd tegengehouden. Onder hen veel onderwijzers die protesteren tegen de miljarden die besteed worden aan het WK terwijl ze volgens hen beter in het onderwijs gestoken kunnen worden. Op de spelersbus werden stickers geplakt met het opschrift ‘Não vai ter Copa’ (‘Er komt geen WK’).

Het onderwijzend personeel in Rio is al sinds 12 mei in staking en eist een beter loon en betere arbeidsomstandigheden. Bij steeds meer lokale overheden en bedrijven leggen werknemers het werk neer, voor enkele dagen of voor onbepaalde duur. In São Paulo ging vorige week het openbaar vervoer plat. Vrijdag breidde die staking zich uit naar het openbaar vervoer in andere steden. Ook bij luchtvaartmaatschappijen dreigen stakingen of prikacties, vooral bij Latam. Veel openbare culturele instellingen zijn uit protest dicht gegaan.

In de twaalf steden waar het WK voetbal plaatsvindt worden op de openingsdag, 12 juni, vijftien protestmanifestaties gehouden. De vakbonden maken handig gebruik van de internationale aandacht die het WK oplevert om de druk op de regering op te voeren. Een algemene staking tijdens het WK wordt niet uitgesloten, meldt de Confederatie van Werknemers in Federale Openbare Dienst (Condsef) die 80 procent van de federale ambtenaren vertegenwoordigt.

Eind vorig jaar kwamen regering en vakbonden weliswaar een loonsverhoging van 15,8 procent overeen, maar 70 procent van de akkoorden zou niet worden nageleefd. Daarnaast is de gezondheidszorg vrijwel failliet, ontbreekt goede verzorging en wordt er gekort op het openbaar vervoer. Nadat in 2009 Brazilië het WK kreeg toegewezen, beloofde de overheid veel financiële voorspoed aan de burgers, die men nooit waar heeft kunnen maken.

De overheid verwacht overigens niet dat de manifestaties tijdens het WK veel hinder zullen veroorzaken. “Als er al manifestaties zullen plaatsvinden, dan zullen die geïsoleerd zijn”, zegt minister van Sport Aldo Rebelo. “Ik denk niet dat er veel mensen zijn die het WK verstoord willen zien door gewelddadig protest. We zijn voorbereid, de openbare veiligheid is gegarandeerd. Voor bezoekers en genodigden is er geen enkel risico.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties