21

DEN HAAG – De inspraakprocedure voor het milieuonderzoek naar de winning van schaliegas is begonnen. Tegenstanders vinden dat de voorlopige aanpak nauwelijks grenzen stelt aan het boren.

Minister Kamp stuurde woensdag zijn voorstel voor de onderzoeken naar de mogelijkheden voor schaliegas naar de Kamer. De komende zes weken kunnen mensen reageren. Kamp roept tegenstanders op om er op een positief-kritische manier naar te kijken en wil geen gebieden uitsluiten, behalve waterwingebieden en Natura 2000-natuurgebieden.

Vanwege de belasting van het milieu willen tot nu toe 167 gemeenten en 9 provincies niet meewerken aan het boren naar het omstreden schaliegas. Milieudefensie verwijt Kamp dat die in nauwelijks grenzen stelt aan het boren. Zo wordt het boren en fracken in beschermde natuurmonumenten, op breuklijnen en onder waterwingebieden niet bij voorbaat uitgesloten. De gemeenten die zich schaliegasvrij hebben verklaard, steken de handen ineen en kondigen verzet aan.

“Kamp verklaart heel Nederland vogelvrij voor schaliegasboringen en houdt bij voorbaat geen enkele rekening met natuur en milieu en de belangen van omwonenden. Hij ligt duidelijk op schaliegas-ramkoers”, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. De milieuorganisatie gaat een zienswijze indienen op de ‘NRD structuurvisie schaliegas’ en roept alle belanghebbenden op hetzelfde te doen.

De winning van schaliegas is onder meer omstreden omdat tijdens het proces methaan kan vrijkomen. Bij de winning wordt een giftig mengsel van water, chemicaliën en zand onder hoge druk de bodem in gespoten. Door dit fracken worden de leisteenlagen waarin het gas zit opgesloten kapotgemaakt en kan er methaan vrijkomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jc.koenen
9 jaren geleden

Die kamp die volgt het nieuw niet.
Die kijkt ook geen tv heb ik eens vernomen in een interview.
Dus die goed heer Kamp die weet niet dat boren naar schaliegas is de hele wereld een gigantisch fiasco is geworden.
Shell heeft zich overal teruggetrokken..
Maar die Kamp, die ongeinformeerde Kamp..die.hakkelt eigenwijs verder op advies van lobbyisten .. die lobbyisten zijn de enige die rijk gaan worden ..

Laetare
9 jaren geleden

Er is iets mis met Henk Kamp. Nederland heeft NEE gezegd tegen schaliegas en toch komt hij met een voorstel voor plaatsen voor een proefboringen. Dit is tegen de instructie van de mensen in. Ik vind dat er een ontslagprocedure moet volgen voor Henk Kamp. Wie is hier nu de baas in Nederland de burgers of een minister die werkt voor een Amerikaanse chemicaliënleverancier? Waar blijven de kamervragen?