Om de mentaliteit van de Europese elite na de verkiezingen te kunnen begrijpen, want weer business as usual, dienen we een kijkje te nemen in het brein van de gevierde columnist Bert Wagendorp van de Volkskrant. Wagendorp vindt de ophef in de media over de opkomst van de eurosceptische partijen zwaar overdreven en redeneert die dan ook vakkundig weg.

Sportjongen Bert – vorig jaar schreef hij de wielerbestseller Ventoux – vergelijkt de uitslag van de verkiezingen liever met een wedstrijd in de nationale competitie tussen Ajax en Feyenoord. Na een briljant betoog toont hij aan dat zijn collega’s geen aandacht meer zouden moeten besteden aan de  ‘verliezers’. In de logica van zijn voetbalmetafoor dus Feyenoord (hier het Front National, FPÖ, Ukip etc.)

makelaar-met-kop-in-het-zand_530_256_s_c1_smart_scale

Maar klopt het beeld van de columnist? Feyenoord draait al decennia met Ajax in de top en heeft ontelbare prijzen behaald. Zou het beeld van de buitenstaander niet beter met de werkelijkheid kloppen wanneer Ajax (oftewel D66, PvdA of VVD) meermalen vernederend verslagen zou zijn door een voetbalclubje dat na enkele keren promoveren in de eredivisie terecht komt, en winnaar van de competitie dreigt te worden?

Dit omdat het niveau van het voetbal dramatisch omlaag gegaan is en voormalig sterrenploeg Ajax alleen nog slecht voetbal op de mat kan leggen. En in Europa heeft Ajax al helemaal niets meer te betekenen. Wat niet los gezien kan worden van het wanbeleid waar de club jarenlang door geteisterd werd: financieel gerommel, gerotzooi, grote ego’s, slaande deuren. Kortom, geklungel op topniveau.

Eigenlijk vergelijkbaar met de situatie waarin de EU momenteel verkeert: de bestuurlijke inteelt van de Europese banencarrousel is dramatisch voor de kwaliteit van het dagelijks leven van veel van haar ingezetenen gebleken. Enorme schulden door bankensteun als gevolg van uit de hand gelopen neoliberaal beleid door een elitair gezelschap dat niet weet waar het mee bezig is.

Hun banale beslissingen hebben geen gevolgen voor de eigen portemonnee, de sterspelers van FC Europa eten er niet minder om. Integendeel, men laat het in Brussel breed hangen. Tijdens de crisis ondersteunde men corrupte landen met een dubbele boekhouding, een maatregel die ze verkochten als zijnde ‘noodzakelijk om onze welvaart in stand te houden’. Gevolgd door het slopen van de sociale zekerheid vanwege het geloof in de 3 procent die menigeen in de armen van de protestpartijen heeft geduwd.

Wagendorp had als schrijver kunnen proberen te begrijpen dat men dan desnoods bereid is om op de duivel te stemmen om dat incompetente zooitje weg te krijgen. Voor veel kiezers is alles beter dan dit kostbare werkgelegenheidsproject voor veelal overbodige ambtenaren in Brussel. Daar komt bij dat in tegenstelling tot een nationale voetbalwedstrijd de ‘verliezer’ van deze verkiezingen in de betreffende landen via het nationale parlement invloed zal krijgen op de gang van zaken in de Europese hoofdstad.

Eurofiel Wagendorp merkt zelf financieel niets van de crisis en is blijkbaar niet in staat om zich dat ook maar een beetje voor te stellen. Toch wel opmerkelijk voor een schrijver die in zijn boek Ventoux de Renaissancehumanist Francesco Petrarca als uitgangspunt neemt. Je zou bijna vermoeden dat hij denkt dat Petrarca een bekende wielrenner uit de 14e eeuw was.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos van Veen
10 jaren geleden

lijkt me helemaal te kloppen

mam de boer
10 jaren geleden

”gevolgd door het slopen van de sociale zekerheid vanwege het geloof in de 3 procent die menigeen in de armen van de protestpartijen heeft geduwd”

En dat is onjuist. De 3 %, de huurgrens enz enz, alles is flexibel.
Het waren respectievelijk Rutte en Donner die daaraan vasthielden. (De EU gaat niet over sociale zekerheden, dat is een nationale bevoegdheid, net als defensie, belasting en nog veel meer)

Wie koos onze nationale parlementariers? Het volk.
Waarom lees ik zoveel klinkklare kletskoek over de EU? Vooral van euroscepten.
Als je kiesrecht hebt, dien je je te verdiepen. Ik ben ook maar een gewone burger maar heb dat wel gedaan.

Nederlanders begrijpen geen klap van de werking van de EU, tot aan politici aan toe.
Prima, maar dan ook geen onzin spuien, zoals ook hier.

ron
10 jaren geleden

Dank je voor je reactie mam de boer,

Je hoeft op internet de zoektermen ‘bezuinigingen’ ‘Brussel’ maar in te voeren en dan krijg je dit soort artikelen: Brussel houdt Nederland (vanwege de 3%) aan bezuinigingen, waaruit blijkt dat die niet zo ‘flexibel’ zijn zoals jij beweert.

http://www.nu.nl/economie/3486948/brussel-houdt-nederland-bezuinigingen.html

http://politiek.thepostonline.nl/column/brussel-beveelt-nog-meer-bezuinigingen-op-ouderenzorg/

Of deze: Olli Rehn, de begrotingscommissaris, dringt (via Dijsselbloem) aan op bezuinigingen op de sociale zekerheid (verkorten WW etc).

http://www.nuzakelijk.nl/economie/3517412/dijsselbloem-sluit-bezuinigingen-sociale-zekerheid-niet.html

En zo nog veel artikelen…