23

AMSTERDAM – Stadsdeel Zuid dient vrijplaats De Fabriek een aanbod tot verlenging van het erfpachtcontract voor te leggen, zo heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald. Hiermee lijkt de ontruiming van de baan.

De rechtbank oordeelt dat het belang van de gemeente tegenover de belangen van de bewoners en gebruikers van De Fabriek in de Amsterdamse Van Ostadestraat niet dringend genoeg is om zich tegen conversie te verzetten. Stadsdeel Zuid moet binnen twee maanden een aanbod tot algehele conversie van een tijdelijk in een voortdurend erfpachtcontract voorleggen aan de bewoners en gebruikers van de vrijplaats.

In 2008 besloot voormalig Stadsdeel Zuid tot sloop en nieuwbouw van De Fabriek. De belangrijkste reden hiervoor was dat het stadsdeel geld nodig had voor de verhuizing van het in de vrijplaats gevestigde Ostadetheater naar geplande nieuwbouw op het naburige Archiefterrein in de Pijp. Het stadsdeel wil op de locatie een nieuwe ‘mix van wonen en werken’ creëren. Bij het nemen van dit verstrekkende besluit werd de woon-werkgemeenschap, bestaande uit onder meer een fietsenmakerij, drukkerij, houtwerkplaats en bewoners, over het hoofd gezien.

De huurders van De Fabriek hebben geprobeerd met het stadsdeel tot een compromis te komen, waarbij slechts een deel van het pand gesloopt zou worden. Bovendien wijzen diverse recente voortekenen erop dat de geplande verhuizing van het Ostadetheater niet doorgaat, waarmee de oorspronkelijke aanleiding tot sloop-/nieuwbouw – geld benodigd voor de verhuizing – is komen te vervallen.

Nadat een half jaar geleden bleek dat het stadsdeel – ondanks eerder gedane toezeggingen – niet bereid was bij te dragen aan de extra verbouwingskosten die voortvloeiden uit de door het stadsdeel gewenste splitsing en aanstuurde op ontruiming en sloop, stapte de woon-werkgemeenschap september vorig jaar naar de rechter. Het stadsdeel heeft nog de mogelijkheid om binnen drie maanden na het vonnis van 28 mei in hoger beroep te gaan. Het vonnis is echter uitvoerbaar bij voorraad verklaard.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
9 jaren geleden

gelukkig!

[…] Lees verder op de website van Ravage: […]