02

BANGKOK – Demonstranten in Thailand die in groepsverband een door de film The Hunger Games geïnspireerde vrijheidsgroet brengen, kunnen daarvoor worden opgepakt.

De militairen zeggen het saluut, dat uitgevoerd wordt met de middelste drie vingers, in de gaten te houden. Wie weigert gehoor te geven aan de opdracht zijn arm te laten zakken, moet daarvoor mogelijk de cel in. Het gebaar is een symbool geworden van de oppositie na de coup van 22 mei, een creatieve reactie op het politieke samenscholingsverbod van meer dan vijf personen.

In de reeks films The Hunger Games, gebaseerd op de boeken van Suzanne Collins, wordt de groet gebruikt als protest tegen een totalitair bewind. Er circuleren ook andere theorieën over de oorsprong van het gebaar. Volgens de Thaïse krant Khaosod verwijst de groet volgens sommige actievoerders naar de slogan ‘Vrijheid, gelijkheid, broederschap’, een verwijzing naar de Franse revolutie.

Sinds een half jaar is Thailand in de greep van politieke chaos. Aanhangers en tegenstanders van de regering organiseerden grote straatmanifestaties in Bangkok, waarbij de belangrijkste wegen en kruispunten werden bezet. Bij het politieke geweld zijn inmiddels tientallen doden en honderden gewonden gevallen. Sinds het Thaise leger twee weken geleden de macht overnam, geldt in het land een demonstratieverbod.

De bevelhebber van de strijdkrachten heeft de regering naar huis gestuurd en de grondwet buiten werking gesteld. Militairen hebben zeven politieke leiders aangehouden en in een vrachtwagen afgevoerd naar een onbekende plek. De legerchef belooft een eind te zullen maken aan de politieke chaos in het land en politieke hervormingen door te voeren. In het land is een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties