night moves 1

Spannende film over drie milieuactivisten die in de Amerikaanse staat Oregon erop uittrekken om een elektro-dynamische stuwdam op te blazen.

Kelly Reichardt is een buitenbeentje in de Amerikaanse filmwereld. Ze portretteert de tegencultuur als geen ander. Haar films gaan over buitenstaanders die altijd onderweg zijn, roadmovies waarin de reis belangrijker is dan het doel. De regisseuse toont graag het leven van mensen in de VS die aan de rand van de samenleving staan. Night Moves, over extreem milieuactivisme, sluit naadloos aan bij dit oeuvre.

Drie jonge mensen nemen stelling tegen een wereld waarin technologie de landbouw volledig in haar grip heeft. Josh (Jesse Eisenberg), Dena (Dakota Channing) en Harmon (Peter Sarsgaard) besluiten een elektro-dynamische stuwdam in Oregon op te blazen om het natuurleven in de rivier te redden. Josh is een gedreven milieuactivist die deelneemt aan een landbouwproject, Dena verdient de kost bij een Spa & Wellness centrum en Harmon is ex-militair die veel af weet van explosieven. De dubbellevens van het trio zorgen voor de suspense.

Night Moves is Reichardt’s eerste film met een duidelijke plot en gestructureerd in de vorm van een eco-thriller. Slaagt het trio erin de aanslag uit te voeren, en wat gebeurt er zodra ze hun doel hebben bereikt? De film is spannend omdat er spaarzaam informatie wordt prijsgegeven. Het eerste deel laat ons minutieus de voorbereidingen van de aanslag zien. In het tweede deel zorgen paranoia en het sluimerende schuldgevoel dat leeft onder de activisten voor een tergende spanning.

Is de vernietiging van mensenlevens en natuur om diezelfde natuur te redden het wel waard? Meest opmerkelijke uitspraak komt van Josh die erop hamert dat de rivierzalm wordt vernietigd door de stuwdam ‘zodat je elke seconde van je leven naar je fucking iPod kan luisteren’. De film levert weinig informatie op over de beweegredenen en ideologie van de milieuactivisten. Dat ze het zelf zien als een nobele daad om een stuwdam op te blazen, staat buiten kijf, maar in wezen zijn het terroristen.

Regisseuse Reichardt probeert geen begrip te kweken voor deze jonge mensen. Zij is meer geïnteresseerd in het tonen van het proces in de aanloop voor het plegen van de aanslag. Dat levert dan ook de meeste spanning op. Het kopen van een motorbootje en de aanschaf van kunstmest voor de explosieven is al tamelijk lastig. En om elke hoek loert het gevaar dat de activisten ontmaskerd kunnen worden. Het verhaal wordt in een rustig tempo verteld, elk detail krijgt zodoende een enorme lading.

night moves 2

De film wordt gedragen door uitstekende vertolkingen van Eisenberg, Fanning en Sarsgaard. De drie personages blijven van begin tot eind ondoorgrondelijk, er wordt vrijwel niets over hun achtergrond prijsgegeven. Het besef dat ze tot alles in staat zijn, is een belangrijk element voor de spanningsopbouw. Het is een film waarbij je door het gedragen tempo kan indommelen om dan plotseling op het puntje van je stoel te belanden.

In vergelijking met haar western Meek’s Cutoff (2010), waarin Reichardt enigszins verstrikt raakt in haar politieke standpunten, is Night Moves een verrassend strakke thriller die tot nadenken stemt. Hier geeft de scherpe maatschappijkritiek het eco-drama gewicht, met een toegankelijke film over een interessant onderwerp als resultaat. De sobere nauwgezetheid en sfeervolle aanpak herinnert aan het aangrijpende meesterwerk Wendy and Lucy (2008) van Reichardt, een regisseuse om in de gaten te blijven houden.

Ulrik van Tongeren

Night Moves (Imagine, 2013), vanaf 5 juni in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties